Ketzer Cloud Collider

Metal Blade Records

Website:

Ketzer

Het Duitse Ketzer is ontstaan in 2003 en na een aantal demo’s verscheen in 2009 het debuut album ‘Satan's Boundaries Unchained’. Sinds 2009 is er muzikaal het een en ander veranderd, de rauwe black / thrash metal kent heden ten dage meer subtiele invloeden en de band heeft duidelijk progressie gemaakt. Sinds 2016 heeft Ketzer onderdak gevonden bij Metal Blade Records en na ‘Starless’ dat jaar verscheen in 2016 kwam op 12 april het vierde album ‘Cloud Collider’ uit via datzelfde label.

Ketzer kent al ruim 10 jaar een stabiele line-up en dat horen we terug op het nieuwe album ‘Cloud Collider’. Uitgedachte composities met sterke, doch eenvoudige riffs en melodisch gitaarwerk en solo’s. Behalve het black / thrash metal genre wordt de band in het hokje post-metal gestopt, waarbij ondergetekende zich afvraagt wat dit “post” dan precies betekent. De band schrijft songs die nog steeds te vergelijken zijn met het debuut album en brengt in de songs op de laatste albums een wat meer modernere input, wanneer dat “post” is keur ik het goed. De nummers klinken rauw, zeker wat subtieler, maar alleen al luisterend naar de vocalen van Gerrit Schwarz a.k.a. Infernal Destroyer voornamelijk bruut.

Na het intro krijgen we als eerste te maken met een nummer in de moerstaal van de band. ‘Keine Angst’ het nummer klinkt bij aanvang melodisch met een op rock georiënteerde riff, die later wederom op doomt, maar wanneer de tempoversnelling er in komt hoor je direct dat je met Ketzer te maken hebt. ‘Walls’ is lekker up-tempo, temporiseert aan het einde en is een heerlijke track. Het vervolg van het album luistert lekker weg met sterke up-tempo nummers en soms wat swingende ritmes. Opvallende nummers die voorbij komen zijn ‘No Stories Left’, bruut en met een excellerende bas gitaar, of het snelle ‘The Taste of) Rust and Bone’. Ketzer heeft met ‘Cloud Collider’ een sterk album gebracht dat toegankelijk is voor een groter publiek, maar gewoonweg lekker klinkt. (Erik van Dijk)

75/100

Tracklist:
01. The Machine 01:17
02. Keine Angst 05:25
03. Walls 04:34
04. Cloud Collider 05:38
05. Forever Death 01:26
06. The Wind Brings Them Horses 03:54
07. No Stories Left 04:52
08. This Knife Won't Stay Clean Today 04:09
09. (The Taste of) Rust and Bone 04:54
10. Light Dies Last 06:26