Amon Amarth Berserker

Sony Music

Website:

Amon Amarth

Een nieuwe plaat van Amon Amarth is altijd iets om naar uit te kijken, zeker voor de echte fans van deze band. Met hun 11e album zet de band echter een iets andere toon in, namelijk eentje die geschikter is voor een groter publiek. Zanger Johan Hegg brult nog steeds de longen uit z’n lijf, maar de muziek is een stuk minder ruw en klinkt wat gladder en melodieuzer dan voorheen.

Natuurlijk staan er nog een paar ouderwetse krakers op, men moet tenslotte proberen de oude fans niet teleur te stellen en te behouden. Echter zullen er met deze plaat en sound vast wat zieltjes gewonnen worden, wat ook de bedoeling is natuurlijk. De band heeft inmiddels een headliner status op de diverse festivals verkregen, waar ze het erg goed doen met hun meezing anthems, waarvan er op deze schijf ook weer te vinden zijn zoals ‘Crack The Sky’ bijvoorbeeld. Voor de fans van het oudere werk zijn wellicht ‘Valkyria’, ‘Raven’s Flight’, ‘Ironside’ en ‘Wings Of Eagles’ de meest interessante nummers, omdat hierop nog iets van de oude rauwere sound is te horen.

‘Raven’s Flight’ was al eerder uitgebracht als teaser voor deze plaat. Hierop laat de band nog horen waar ze vandaan komen, maar duidelijk is wel dat de band zich op een breder publiek richt. Het ligt wel allemaal lekker in het gehoor en verveeld nergens, maar het rauwe is er wel een beetje af. Waar in het verleden de muziek van Amon Amarth nog “Viking Death Metal” werd genoemd, kan men nu dat “Death” er wel af laten. De band streeft inmiddels meer naar een positie als de nieuwe Manowar zou je bijna denken. Zelfs gezien de hoezen van de platen, wat uiteraard echte kunstwerken zijn, gaat het die kant op!

Met ‘Berserker’ levert Amon Amarth een gevarieerd en afwisselend album af, wat echter wel een grotere commerciële inslag heeft dan de voorgaande platen. Desondanks valt er genoeg te genieten op ‘Berserker’. Het verhalende ‘The Berserker At Stamford Bridge’, het bombastische ‘Into The Dark’ en de al eerder genoemde hoogte punten. Live blijft de band een genot om mee te maken en van te genieten en wie deze Berserker’s aan het werk wil zien kan terecht op Fortarock en of Graspop deze zomer, zeker een aanrader! (Kees Schijven)

85/100

Tracklist:
01. Fafner’s Gold
02. Crack The Sky
03. Mjolner, Hammer of Thor
04. Shield Wall
05. Valkyria
06. Raven’s Flight
07. Ironside
08. The Berserker at Stamford Bridge
09. When Once Again We Can Set Our Sails
10. Skoll and Hati
11. Wings of Eagles
12. Into the Dark