Wolves in the Throne Room - Primordial Arcana | CD

Koos van Marle | 30 augustus 2021

Op 20 augustus kwam de zevende plaat van Wolves in the Throne Room, WITTR voor intimi, uit. ‘Primordial Arcana’ is weer een nieuw hoofdstuk in de discografie van de wegbereiders van de tweede generatie black metal uit Olympia, USA. Na 4 black metal platen volgde een instrumentaal synthesizer album op hun eigen label Artemisia. Gelukkig keerde men weer terug naar de black metal met ‘Thrice Woven’ in 2017. Deze lijn wordt voortgezet op ‘Primordial Arcana’, wat ook de eerste release is op het grote Century Media label.

Het is wel meteen duidelijk dat de overstap naar Century Media in ieder geval niet veel effect heeft gehad op de muziek. Hoogstens is de lengte van de nummers wat korter dan op voorgaande releases, maar we zitten nog steeds in de slepende cascadische black metal hoek. Opener ‘Mountain Magick’ begint met een rustig ruisje, en blijft zich dan als een aardige stamper ontwikkelen rond 1 melodieuze lead. Ik denk dat ik ook voor het eerst een solo hoor. Het kan eigenlijk best wel prima in deze muziek, wie had dat verwacht. Het slepende ‘Spirit of Lightning’ laat draait weer om een slepend, meer op vocalen gerichte riff.

Duidelijk wordt ook wel dat de productie niet helemaal is wat je verwacht van WITTR. Het is vrij helder, terwijl dit soort muziek beter gebaat is bij wat gruizigere mix met wat meer ruis. Wellicht een kwestie van smaak. In de bio staat ook te lezen dat ze de mix zelf over hebben gedaan aangezien men niet te spreken was over het opgeleverde resultaat.

Ik zal niet alle nummers individueel behandelen maar ‘Masters of Rain and Storm’ is voor mij wel duidelijk het beste nummer van de plaat. Dit is het nummer wat het dichtst bij de oudere WITTR sound ligt: uitgesponnen, repetitief en majestueus. Ook horen we hier halverwege een akoestische break waarop we Yianna Bekris ook horen spelen. Dit is een bekende van de band en speelt ook in Vouna, dat dan weer uitkomt op het eigen Artemesia label. Zo zijn we ook 

weer terug bij af, want met sluitstuk(je) ‘Eostre’ krijgen we nog een klein synthesizer outro. Wat mij betreft overbodig en zo komen we ook bij het eindoordeel.

Dit is duidelijk niet de beste Wolves in the Throne Room plaat, zeker niet op het eerste gehoor. Ik ben er wel wat ingegroeid, maar het kan zich voor mij niet meten met ‘Diadem of 12 Stars’ (2006) of ‘Two Hunters’ (2007). Dat is niet erg, dit is de sound van een volwassen band die weer een degelijke release hebben toegevoegd aan hun discografie.

Tracklist

01. Mountain Magick 05:55
02. Spirit of Lightning 06:24
03. Through Eternal Fields 05:54
04. Primal Chasm (Gift of Fire) 05:01
05. Underworld Aurora 07:29
06. Masters of Rain and Storm 10:43
07. Eostre 03:05
08. Skyclad Passage 05:05

Rating: 75/100

Uitgever: Century Media Records

Line up

Aaron Weaver – Drums, Percussion, Keyboards, Vocals
Nathan Weaver – Vocals (lead), Guitars
Kody Keyworth – Guitars, Vocals