Wolf - Shadowland | CD

Frans Neelen | 28 april 2022

Liefhebbers van pure heavy metal zullen het sterk ondergewaardeerde Zweedse geesteskind van bandleider Niklas Stålvind, Wolf, wel kennen. Zo’n beetje elk album staat wel vol met kwalitatief ijzersterk materiaal en dat is op dit negende album ‘Shadowland‘ niet anders.

Het vorige, uit 2020 stammende, album ‘Feeding The Machine’ kende weliswaar een wat donkerdere sound maar had met o.a. ‘Dead Man’s Hand’, Black Widow’ en het titelnummer zeker enkel knallers in huis, ondanks de toen spelende interne bandstrubbelingen. Het leek er dan ook even op dat het gedaan was met Wolf als band en dat Stålvind onder zijn eigen naam een album uit zou brengen. Gelukkig liep dat anders want met de geheel vernieuwde ritmesectie bestaande uit bassist Pontus Egberg (King Diamond) en drummer Johan Koleberg (o.a. Therion) klinkt Wolf misschien wel beter dan ooit. Het zijn dan ook niet de minsten die zijn binnengehaald.

‘Dust’ opent meteen lekker zoals heavy metal behoort te klinken en wat opvalt is de meer “open” sound. Het navolgende, meer mid tempo ‘Visions For The Blind’ behoort voor mij al meteen tot een van de vele hoogtepunten van dit ijzersterke album. Lekker zware riffs, smeuïg gitaarwerk en de kenmerkende markante zang met dat griezelige scherpe randje van Stålvind. Het beukt ontzettend lekker en die heerlijke zang maakt het helemaal af. Stålvind leeft zich overigens op dit album zowel qua zang als gitarist heerlijk uit op dit album.

De knallers zijn dan ook niet te tellen maar het duistere ‘Seek The Silence’ (dat niet zou hebben misstaan op het gelijknamige album van The Doomsday Kingdom waar Stålvind zijn machtige

vocalen aan leende), het voortreffelijke titelnummer, de klapper ‘The Ill-Fated Mr. Mordrake’ en het als bonus track (!) van talloze voortreffelijke solo’s voorzien ‘Trial By Fire’ mogen, nee moeten, niet onvermeld blijven.

Overigens zijn de niet genoemde tracks zeker geen vullertjes en zijn die wellicht meer favoriet bij andere liefhebbers want het is ieder zijn smaak uiteraard. Wat voorop staat is dat dit gewoonweg van begin tot eind een album is dat eigenlijk in iedere metalen verzameling thuishoort.
‘Shadowland’ is een uitstekend heavy metal album, voorzien van flitsend en innovatief gitaarwerk, met heerlijk markante zang en met tracks die uitnodigen om mee te brullen en live gehoord dienen te worden. Hopelijk krijgt Wolf eindelijk na al die jaren de erkenning die het verdient!

Tracklist

01. Dust 04:43
02. Visions for the Blind 05:38
03. The Time Machine 06:11
04. Evil Lives 03:34
05. Seek the Silence 05:00
06. Shadowland 04:07
07. The Ill-Fated Mr. Mordrake 05:37
08. Rasputin 04:48
09. Exit Sign 04:21
10. Into the Black Hole 04:38
11. Trial by Fire 06:07

Rating: 90/100

Uitgever: Century Media Records

Website: Wolf

Line up

Niklas Stalvind – Vocals, Guitar
Simon Johansson – Guitar
Pontus Egberg – Bass
Johan Koleberg – Drums