Visions of Atlantis – Pirates | CD

Manfred Werger |  24 mei 2022

De boeken van Plato over het mysterieuze eiland Atlantis met zijn magische krachten en wonderlijke gebeurtenissen is voor vele bands uit de heavy sector een inspiratiebron. Het uit Styria, Oostenrijk afkomstige Visions of Atlantis heeft de mystiek van Atlantis niet alleen in haar naam verwerkt. ‘Pirates’ is hun nieuwe plaat, uitgekomen op Napalm Records. We duiken in de achtste plaat van deze symfonische metal band.

Visions of Atlantis werd gevormd in 2000 en de band heeft zeer veel personeelswisselingen achter de rug. In het nieuwe decennium is het wat rustiger, met de komst van de Franse soprane Clémentine Delauney, afkomstig van Serenity en te horen op Exit Eden’s popsongs in een metal-jasje, kreeg de band een sterke frontlady en voormalig Overtures en Temperance zanger Michele Guaitoli is sinds 2018 de man achter de microfoon.

‘Pirates’ is Visions of Atlantis’ achtste schijf en de specialiteit van de band, het maken van gevarieerde symfonische metal met veel epische thema’s in de stijl van Epica, Amaranthe, Khan-era Kamelot, Leaves Eyes, Nightwish, de latereTen en Delain is tot in het detail uitgewerkt. Je hoort de bijna filmische aanpak van de liedjes en door de ijzersterke afwisseling in de zang, maar ook door de inbreng van allerlei nostalgische instrumenten (de doedelzak en de fluiten van de Feuerschwanz-Nurenberger Ben Mentzer zijn onder meer te horen in ‘In My World’) is het beluisteren van de plaat echt een hele gave beleving.

‘Pirates Will Return‘ schiet uit de startblokken en kent een mooie afwisseling van harde en zachte fragmenten. De band is sterk in het schrijven van pakkende refreinen met massale koorzang en een volle orkestrale achtergrond, zonder dat de gitaar van Christian Douscha naar de achtergrond wordt verdrongen. De snelle symfo-rockers ‘Legion of the Seas’, ‘Mercy’ en ‘Master the Hurricane’ zijn geweldig; hard, prachtige afwisseling en puik zangwerk.

‘Melancholy Angel’ en ‘Clocks ‘ zijn commercieel, bijna Amaranthe-achtig, mooi! De ballads ‘Freedom‘ en ‘Heal the Stars’ kennen fraaie stille scènes, ijzersterk geproduceerd door Felix Heldt. ‘Darkness Inside‘ doet denken aan onze vaderlandse bands Epica en Delain en ‘Pirates’ eindigt met ‘I Will Be Gone’, een mooie, logge track met zware thema’s.

Visions of Atlantis heeft met deze ‘Pirates’ een dijk van een plaat in huis. Strak, filmisch, meeslepend en kraakhelder verpakt! De band gaat touren in september en ook ons land kan genieten van deze leuke band. Metropool/Poppodium Twente (29-9), De Helling in Utrecht(30-9) en Poppodium 013 in Tilburg (1-10) zullen Clémentine en haar medestrijders warm onthalen!

Tracklist

01. Pirates Will Return 6:07
02. Melancholy Angel 3:55
03. Master The Hurricane 7:18
04. Clocks 3:55
05. Freedom 4:01
06. Legion Of The Seas 4:35
07. Wild Elysium 4:15
08. Darkness Inside 4:30
09. In My World 5:25
10. Mercy 4:27
11. Heal The Scars 3:55
12. I Will Be Gone 5:37

Rating: 86/100

Uitgever: Napalm Records

Line up

Clémentine Delauney – Vocals
Michele Guaitoli – Vocals
Christian Douscha – Guitars
Herbert Glos – Bass
Thomas Caser – Drums