Vio-lence - Let the World Burn | EP

Alex Thrasher | 4 maart 2022

Van alle Bay Area thrashbands is Vio-lence misschien wel degene met de meeste cultstatus. Niet alleen omdat de band relatief laat was met het debuutalbum ‘Eternal Nightmare’ in 1988 (in dat jaar stond de teller bij Slayer en Metallica bijvoorbeeld al op album nummer 4), maar bovenal omdat de band in haar bestaansgeschiedenis nog nooit (!) in Nederland live te bewonderen was. Terwijl toch iedere thrashband in die dagen wel op de Aardschokdag of Dynamo Open Air te bewonderen viel.

Het tweede album ‘Oppressing the Masses’ kwam twee jaar later uit in 1990; een prima album maar kon niet tippen aan het geweldige debuut (klassieker!). De band had de pech dat de grunge kwam opzetten en had dan ook het tij niet mee. Na het teleurstellende album ‘Nothing to gain‘ waar nog maar weinig van de kwaliteit van de eerste twee albums over was, viel de band dan ook uit elkaar. Gitarist Rob Flynn formeerde een nieuwe band (Machine Head) waarmee hij in 1994 de klassieker ‘Burn my Eyes’ uitbracht en vervolgens een uiterst succesvolle periode met laatstgenoemde band inging, de andere gitarist van Vio-lence Phil Demmel heeft overigens ook nog in de periode 2003-2018 met Rob in Machine Head gespeeld.

In 2001 kwam Vio-lence nog bij elkaar voor het legendarische ‘Clash of the Titans’ concert om geld in te zamelen voor Chuck Billy (Testament) en Chuck Schuldiner (Death) die beide met kanker waren gediagnosticeerd. Weliswaar werden nog enkele concerten gespeeld maar het duurde tot 2018 totdat de band weer optrad bij het ‘Killian on Command’ event om geld bij elkaar te spelen ten behoeve van de levertransplantatie van zanger Sean Killian die leed aan niveau 4 levercirrose.

Sean onderging een succesvolle operatie en begin 2019 kwam dan ook het bericht dat de band weer bij elkaar was. En enkele jaren hierna is er dan nu plaatwerk in de vorm van een EP voor handen ‘Let the World Burn’. Daar hebben we maar liefst bijna 30 jaar op moeten wachten. Was het ‘t wachten waard? Met toch licht trillende handen zette ik het album op.

Het album schiet meteen uit de startblokken met de thrashkraker ‘Flesh from Bone’. Heerlijke riff (ik meen wat invloeden van Exodus te horen), strak tempo en lekker vol drumgeluid van Perry Strickland. Wat een binnenkomer zeg! Het navolgende ‘Screaming Always’ houdt dit hoge tempo vast (prima live-nummer voor een circle-pit) en Sean brult de longen uit z’n lijf! Je moet van z’n stem houden, en ik vind ‘m prima bij de muziek passen. Bij ‘Upon Their Cross’ kunnen we eindelijk naar lucht happen, omdat de nadruk in dit nummer meer ligt op de heavy riffs van Phil Demmel en Bobby Gustafson (ex-Overkill). Heerlijke solo’s ook in deze song. Bij ‘Gato Negro’ gaat het tempo weer omhoog en de riff van het nummer pakt je meteen bij de strot. Als het volume al niet hard genoeg stond, zet ik ‘m nog wat harder. Wat een banger!

Het laatste nummer ‘Let the World Burn’ wordt ingeleid door een bassriff van Christian Olde Wolbers (ex-Fear Factory) en op dit nummer wordt alles samengevat waar Vio-lence voor staat: strakke riffs, hoog tempo, breaks en pakkende refreinen. In de Trident studio (Californië) zijn de nummers vet en met een modern geluid opgenomen door Juan Urteaga (Machine Head, Exodus) zodat Vio-lence een hedendaagse sound heeft gekregen zonder de authenticiteit van de stijl te verliezen.

Vio-lence brengt het beste mini-album sinds ‘Haunting the Chapel’ van Slayer uit, dus voor thrashfans alle reden om vandaag nog naar de platenboer te rennen. De EP ‘Let the World Burn’ sluit naadloos aan bij het geweldige debuutalbum van 1988 en dat is een compliment! De geplande tour van Vio-lence in 2021 is uitgesteld, maar hopelijk kunnen we de band dit jaar eindelijk live gaan zien in Nederland. Het album verschijnt op 4 maart bij Metal Blade en is naast digitaal verkrijgbaar op cd en diverse kleuren vinyl.

Tracklist

01. Flesh from Bone 05:02
02. Screaming Always 05:24
03. Upon Their Cross 05:27
04. Gato Negro 03:44
05. Let the World Burn 05:10

Rating: 92/100

Uitgever: Metal Blade Records

Website: Vio-Lence

Line up

Perry Strickland – Drums
Phil Demmel – Guitars
Sean Killian – Vocals
Christian Olde Wolbers – Bass
Bobby Gustafson – Guitars