Venator - Echoes from the Gutter | CD

Erik van Dijk | 6 januari 2022

De Oostenrijkse heavy metal band Venator is ontstaan in 2016 en bracht in 2020 de eerste EP ‘Paradiser’ uit in eigen beheer. 2 maanden later verschenen de nummers van de EP op een split met het Duitse Angel Blade via Dying Victims Productions. Ook het debuut album ‘Echoes from the Gutter’ verschijnt via hetzelfde label en wel op 25 februari.

Het vijftal uit Linz is onveranderd sinds de eerste release in 2020 en heeft voor de debuutplaat negen nieuwe nummers aangeleverd dat ons 46 minuten aan heavy metal brengt. Het album opent met het nummer ‘Howl at the Rain’ dat aanvankelijk instrumentaal van start gaat. Wanneer het tempo omhoog gaat horen we voor het eerst de ietwat rauwe vocalen van Johannes Huemer, die overigens ook prima uithalen weet te produceren. Wat verder op valt is het solide gitaarwerk en de solo’s van Leon Ehrengruber. Al met al een prima opener.

De songstructuur doet soms wat aan Iron Maiden denken, mede ingegeven door het sterke baswerk van Stefan Glasner in o.a. het nummer ‘Seventh Seal’, wat ook gewoon weer een lekker en heavy nummer is op tempo. Bij een nummer als ‘Red and Black’ gaat het tempo iets omlaag, maar ook hier krijgen we een fijn en heavy nummer voorgeschoteld. ‘Nightrider’ is de eerste single van het album en hier gaat het tempo weer lekker omhoog. Een nummer met alle eerder genoemde ingrediënten.

Ook met het vervolg brengt Venator nummers met kop en staart. Sterk gitaarwerk, een solide ritmesectie en goede en afwisselende vocalen maken de nummers compleet en af. Lekker up tempo als ‘Manic Man’ en ‘The Rising’, luister even naar de basriffs, of meer melodische heavy rockers als ‘Made of Light’. Het nummer ‘The Hexx’ springt er voor mij uit, een heerlijk nummer

op een hoog tempo, lekkere vocale uithalen en indrukwekkend twin-gitaarspel. Het afsluitende ‘Streets of Gold’ is een wat populairder klinkende heavy rocker en spreekt mij iets minder aan.

Venator brengt met ‘Echoes from the Gutter’ een aantrekkelijk debuut album met lekkere up tempo heavy metal nummers. Liefhebbers van het heavy metal genre doen er goed aan deze band te beluisteren.

Tracklist

01. Howl at the Rain 05:05
02. Seventh Seal 03:53
03. Red and Black 04:39
04. Nightrider 06:01
05. Manic Man 04:52
06. Made of Light 06:17
07. The Rising 05:54
08. The Hexx 04:42
09. Streets of Gold 04:39

Rating: 80/100

Uitgever: Dying Victims Productions

Website: Venator

Line up

Stefan Glasner – Bass
Jakob Steidl – Drums
Leon Ehrengruber – Guitars (lead)
Anton Holzner – Guitars (rhythm)
Johannes Huemer – Vocals