Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Vanden Plas - The Empyrean Equation Of Long Lost Things | CD

Manfred Werger | 30 maart 2024

In juli 2022 kreeg ik via hoofdredacteur Erik de kans om het live album ‘Live And Immortal’ van Vanden Plas te reviewen. Een prachtdocument van een bijzondere band. Anderhalf jaar later verschijnt ‘The Empyrean Equation Of Long Lost Things’, de verwachtingen zijn hoog, de band is populair, de kwaliteit van eerder werk ijzersterk. Lees mee(r)!

Vanden Plas? Kaiserslautern? Check!  Betrokken bij de stedelijke voetbalclub, FCK, Die roten Teufel? Check! Vette, epische prog-metal? Check! Muzikale opera’s uitgevoerd op grote podia? Check again! Vandenplas draait al een tijdje mee in het wereldje, het is één van de absolute topbands in het stevige, epische genre. De band heeft zich hierin ontwikkeld, want Vandenplas startte als een heuse melodieuze rockband. Inmiddels is de band een stabiel blok beton én de band heeft een sterke muzikale output, waarin zelfs uitstapjes gemaakt worden naar pompeuze rockopera’s.

Die stabiliteit leek wat breekbaar, toen dit jaar medeoprichter en toetsenvirtuoos Günter Werno ermee stopte en werd vervangen door Alessandro DelVecchio. Alessandro is een uitstekend muzikant en zanger, maar zijn composities voor de Frontiers’ acts zijn wat generiek en vaak onderwerp van kritiek. Maar ik moet eerlijk zijn, Vandenplas slaat keihard terug met een plaat, die mij volledig overdondert. Wát een moddervette prog-metal schijf!

En? Weer een concept album? Eigenlijk niet, veel tekstuele thema’s gaan over zaken, die essentieel zijn voor het geluk in je leven. Maar juist die zaken gaan wel eens mis, juist die dingen raak je wel eens kwijt. De manier waarop zanger Andy Kuntz deze thema’s verwerkt is open, zonder veel opsmuk en direct. De muziek van deze Vandenplas speelt daarop in: Veel thematische bombast, veel proggy stuff, zoals in ‘The Sacrilegious Mind Machine’, maar soms ook de directe melodieuze metal bij bijvoorbeeld ‘My Icarian Flight’.

De titeltrack opent in een mystieke sfeer, maar slaat om in een waanzinnige wallbanger met enorm riffwerk van Stephan Lill. ‘My Icarian Flight’ is sterk en refereert aan het eerdere werk van de band, flarden van ‘The God Thing’ en ‘Far Off Grace‘ keren terug in deze epische kraker. ‘Sanctimonarium’ volgt in een heavy vibe met afwisselende keyboard- en gitaaruitspattingen. ‘The Sacrilegious Mind Machine’ is een veelkoppig monster! Ik heb zelden zoveel virtuositeit in een pakkende progrocker gehoord, moddervette ritmes, over de top zang en keyboards, het betere baswerk, dat de spijkers uit mijn plafond jaagt en een ware gitaarheldenrol voor gitarist Stephan. ‘The Call Me God’ is prachtig, een mooie ballad met een tappend eindthema en opent het pad voor een lang en zeer gewaagd slotnummer, ‘March Of The Saints‘. Alle instrumentale magie en complexiteit komen terug in diverse muzikale thema’s. Je hoort passages, met hints naar Threshold, Dream Theater, Anubis Gate en Rush, prachtig!

Respect voor deze gasten! Sinds 2006 en het majestueuze ‘Christ O’ maakt Vandenplas topplaten. Ook studioalbum nummer 12 is een topper in het genre, gemaakt met een vast team vanuit de Bazement Studios in Hünstetten, een vaste componist (Stephan) en tekstschrijver (Andy) en een clubje muzikale vrienden dat staat als een huis. Een heerlijke plaat vol complexe thema’s, maar muzikaliteit en vakmanschap genoeg om elke rocker en metalliefhebber te boeien!

Tracklist

01. The Empyrean Equation of the Long Lost Things
02. My Icarian Flight
03. Sanctimonarium
04. The Sacrilegious Mind Machine
05. They Call Me God
06. March of the Saints

Uitgever: Frontiers Music Srl.

Rating: 88/100

Website: Vanden Plas

Line up

Andy Kuntz – Vocals
Stephan Lill – Guitars
Andreas Lill – Drums
Alessandro Del Vecchio – Keyboards
Torsten Reichert – Bass