Unanimated - Victory in Blood | CD

Erik van Dijk | 1 december 2021

Het is al weer bijna 12 jaar geleden sinds het Zweedse Unanimated ons een nieuw album bracht. Niet geheel toevallig bracht de band uit Stockholm nog wel even een heruitgave van het beste werk in de discografie. Het in 1995 verschenen ‘Ancient God of Evil’ werd opnieuw uitgegeven en zorgde voor een hype onder de liefhebbers van vinyl in de extreme metal wereld. Het langverwachte vierde album is aanstaande, ‘Victory in Blood’ verschijnt op 3 december via Century Media Records.

Ten opzichte van het laatste album uit 2009, ‘In the Light of Darkness’, is de basis in stand gebleven. Wel heeft Unanimated in drummer Anders Schultz (Unleashed) sinds 2011 een vervanger en gitarist Jonas Deroueche voegde zich in 2016 bij de band. ‘Victory in Blood‘ telt twaalf nummers en duurt zo’n 47 minuten, het album is geproduceerd, gemixt en gemasterd door Fredrik Folkare in de Chrome Studio.

Het album opent met het titelnummer ‘Victory in Blood’ en trapt daarmee het gaspedaal diep in. Snelle drums, melodisch gitaarwerk en zwartgallige vocalen van Micke Broberg. Halverwege zakt het tempo even, maar dit wordt geleidelijk weer op gevoerd, wat een beest van een nummer om mee te openen. De storm gaat nog niet liggen, want ook bij ‘Seven Mouths of Madness’ ligt het tempo hoog. Met de nummers ‘As the Night Takes Us’ en ‘The Devil Rides Out’ zakt het tempo wat en komt het muzikale aspect nadrukkelijker om de hoek kijken. Wat een heerlijke riffs en ritme zitten er in deze nummers, dit is puur genieten.

Het korte intermezzo ‘With a Cold Embrace’ voelt als een koude omhelzing, weinig verheffend ik wordt er dan ook niet warm van. ‘Demon Pact (Mysterium Tremendum)’ daarentegen is een gitszwart nummer dat mij wel kan bekoren. De wisselingen in tempo’s, de drijvende riff en de donkere en smerige vocalen maken een heerlijke melodische black metal song. 

Een andere kraker is het nummer ‘Scepter of Vengeance’. Het tempo gaat weer omhoog, met licht progressief gitaarwerk, sterk drumwerk en ijzig schreeuwende vocalen is dit weer een nummer dat er, voor mij, net bovenuit steekt. Maar eigenlijk steekt er niets boven uit, met uitzondering van de intermezzo’s die tegenwoordig her en der opduiken in extreme metal en eigenlijk de goede vibe weghalen, staat er geen minder nummer op deze plaat. Na het laatste intermezzo krijgen we met ‘The Golden Dawn of Murder’ weer een snelle beuker met een heavy riff. ‘Divine Hunger’ is een bruut en black nummer van net iets meer dan twee minuten, intens en smerig en eigenlijk te kort. Het afsluitende ‘The Poetry of the Scarred Earth’ is met bijna zeven minuten het langste nummer. Een mid tempo nummer waarbij met name het melodische gitaarwerk en de solo’s goed tot hun recht komen, een heerlijke afsluiter.

We hebben er lang op moeten wachten, maar Unanimated brengt met ‘Victory in Blood’ een sterk melodisch black / death metal album. Richard Cabeza zegt dat het album is geschreven zonder een richting aan te geven, het dat het is voortgekomen van uit het gevoel zonder het idee om vooruitgang te boeken. Dat is precies wat het is, Unanimated en ‘Victory in Blood’ voelt puur, is echt en is een aanrader voor liefhebbers die nog niet eerder met de band in aanraking zijn gekomen.

Tracklist

01. Victory in Blood 03:56
02. Seven Mouths of Madness 03:30
03. As the Night Takes Us 04:14
04. The Devil Rides Out 03:13
05. With a Cold Embrace 01:08
06. Demon Pact (Mysterium Tremendum) 05:29
07. XIII 06:12
08. Scepter of Vengeance 03:58
09. Chaos Ascends 02:00
10. The Golden Dawn of Murder 04:20
11. Divine Hunger 02:05
12. The Poetry of the Scarred Earth 06:58

Rating: 87/100

Uitgever: Century Media Records 

Website: Unanimated

Line up

Richard Cabeza – Bass
Jojje Bohlin – Guitar
Jonas Derouche – Guitar
Anders Schultz – Drums
Mikael Broberg – Vocals