Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Tysondog - Midnight | CD

Alex Thrasher | 28 maart 2022

In de beginjaren ‘80 kwam uit Engeland de één na de andere geweldige release uit, in eerste instantie vooral op single. En aangezien deze singles hoog in de hitlijsten kwamen (er was sprake van een staking bij de poplabels), werd de interesse in deze bands al gauw groter, wat weer leidde tot nog meer nieuwe releases van nieuwe bands.

Zie daar, een beweging was geboren die bekend is geworden als de New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM). Op Discogs worden singles van deze bands als Bitches Sin, Jaguar, Raven en Satan voor grof geld van eigenaar gewisseld. Een aantal bands, Iron Maiden, Def Leppard en Saxon heeft de status van grote band bereikt, maar de meeste andere bands hebben alleen een cult-status en zijn (helaas) tot de kleinere zalen veroordeeld Tokyo Blade, Diamond Head, Satan.

Het uit Newcastle afkomstige Tysondog kan tot deze laatste categorie worden gerekend. De in 1983 opgerichte band bracht na een single ‘Eat the Rich’ (1983), twee meer dan verdienstelijke albums uit ‘Beware of the Dog’ (1984) en ‘Crimes of Insanity’ (1986). Succes bleef echter uit, dus de band besloot in 1987 om de handdoek in de ring te gooien.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en de band pakte in 2008 de draad weer op en is dus nog steeds actief. Het eerste volledige album na de reünie in 2015 (30 jaar na het vorige album) ‘Cry Havoc’ liet een wat meer heavy geluid horen, maar de roots van de NWOBHM werden niet verloochend. Prima album wat naar meer smaakte!

We hebben daar weer 7 jaar op moeten wachten maar daar is nu eindelijk dan het vierde album ‘Midnight’. Het album is opgenomen in dezelfde samenstelling als het vorige album,

waarop overigens nog steeds drie van de vijf oer-leden actief zijn: zanger John Clutch Carruthers, basgitarist Kev Wynn en gitarist Paul Burdis. De band wordt gecomplementeerd met tweede gitarist Stevie Morrison en drummer Phil Brewis (ex-Blitzkrieg).

Hoe klinkt dan het nieuwe album? Eigenlijk als een logisch vervolg op het vorige album. Nog steeds hoor je de invloeden van de NWOBHM maar een meer heavy metal geluid voert de boventoon. Lekkere up-tempo nummers als ‘Defiant’ en ‘Midnight’ dwingen meteen tot meebewegen en meezingen. Het geluid is helder en de nummers pakken je meteen. Missers staan er niet op het album, het niveau is constant hoog. De zang van John Clutch Carruthers is wel wat rauwer geworden waardoor de vergelijking met Blaze Bayley (ex-Iron Maiden) snel is gemaakt. Ook de muziek bij vlagen overigens.

Kortom, prima album dat liefhebbers die met de muziek in de jaren ‘80 zijn opgegroeid, kan bekoren. Laten we hopen dat we niet weer 7 jaar moeten wachten voor de opvolger!

Op 3 juni staat de band in Little Devil (Tilburg), dus alle reden om dan een bezoekje te brengen en gelijk het nieuwe album aan te schaffen. Zanger John Clutch Carruthers zal niet van de partij zijn, hij is al langer ziek en heeft zich bij een eerdere tour ook laten vervangen door een (Franse) invaller. Laatste nieuws is dat John de muziek vaarwel heeft gezegd en dat zijn taken nu permanent worden overgenomen door Alan Ross (zoon van Brian Ross, zanger van Satan).

Het album verschijnt op 29 april bij het Deense From the Vaults en is naast digitaal verkrijgbaar op cd en op zwart en rood vinyl.

Tracklist

01. Batallion
02. It lives
03. Hellbound
04. Defiant
05. Midnight
06. Dead man walking
07. Paper cuts
08. Cold day in Hell
09. Waiting for God

Rating: 80/100

Uitgever: From the Vaults

Website: Tysondog

Line Up

John Clutch Carruthers-zang
Kev Wynn-basgitaar
Paul Burdis-gitaar
Stevie Morrison-gitaar
Phil Brewis-drums