Tygers of Pan Tang - A New Heartbeat | EP

Erik van Dijk |  26 februari 2022

Het Engelse Tygers of Pan Tang heeft niet stil gezeten gedurende de lockdown. Na de release van het twaalfde album ‘Ritual’ in november 2019 ging de wereld al snel op slot en ging er een streep door veel plannen. In de gedwongen rust periode werd intern één en ander gewijzigd, werd er gewerkt aan een nieuw album en als voorbode bracht Mighty Music op 25 februari de EP ‘A New Heartbeat’ uit.

Tygers of Pan Tang is ontstaan in 1978 en vestigde naam in de NWOBHM periode met drie sterke albums in de beginjaren 80. Wie kent de platen ‘Wild Cat’, ‘Spellbound’ en ‘Crazy Nights’ niet… Muzikaal wijzigde de band de koers, maar na een periode meer hard rock / AOR brengt de band ons heden ten dage weer onvervalste heavy metal. Medeoprichter en gitarist Robb Weir is het enige oorspronkelijke bandlid, waar drummer Craig Ellis (2000) en zanger Jack Meille sinds 2004 deel uitmaken van de band. In de lockdown werden gitarist Francesco Marras en bassist Huw Holding aangetrokken.

De EP bestaat uit twee nieuwe nummers en twee opnieuw opgenomen nummers van het album ‘Wild Cat’ uit 1980. De twee oude nummers zijn “verwaarloosde” nummers die volgens oer lid Robb Weir toch regelmatig worden aangevraagd bij live optredens. Met deze EP is de ideale gelegenheid daar voor nieuwe gitarist Francesco Marras om zijn stempel op de nummers te drukken. Zowel het nummer ‘Fireclown’ als ‘Killers’ verschenen op het debuutalbum in 1980 en met de heropname zijn deze songs flink afgestoft en kunnen ze zonder problemen mee anno 2022. Gitarist Francesco Marras laat zich horen, maar ook zanger Jack Meille laat horen over een goede strot te beschikken.

De EP opent met het nieuwe nummer ‘A New Heartbeat’ en staat tekstueel wellicht voor de huidige situatie van Tygers of Pan Tang. Het nummer klinkt fris en heavy en heeft een lekker tempo. Heerlijk melodieus met goed gitaarwerk en uitstekende vocalen van eerder genoemde Jack Meille. Hetzelfde geldt voor het nummer ‘Red Mist’ dat eigenlijk nog iets beter klinkt dan het titelnummer, of in ieder geval wat heavier en rauwer. De nummers ‘Fire Clown’ en ‘Killers’ zijn zoals gezegd wat afgestoft en hebben de tand des tijds doorstaan.

Tygers of Pan Tang brengen met ‘A New Heartbeat’ een sterk en vermakelijke EP. De oude nummers klinken geweldig en doen verlangen naar een live show, waar de nieuwe nummers doen verlangen naar het nieuwe album. ‘A New Heartbeat’ verscheen gisteren als CD en zal later op vinyl worden uitgebracht.

Tracklist

01. A New Heartbeat 04:12
02. Red Mist 04:29
03. Fireclown 03:50
04. Killers 05:36

Rating: 80/100

Uitgever: Mighty Music

Line up

Robb Weir – guitar
Francesco Marras – guitar
Jack Meille – vocals
Gav Grey – bass (on the EP)
Huw Holding – bass
Craig Ellis – drums