Tower – Shock To The System | CD

Frans Neelen | 23 oktober 2021

Old school heavy metal is zeker aan een opleving bezig. Op vinyl wordt weer lekker ouderwets spul, al dan niet geremasterd, heruitgebracht en dat maakt dat je toch wel weer terugverlangd naar de tijd dat deze muziek eens niet voorzien was van een dicht geplamuurd geluid maar gewoon lekker spontaan en ongedwongen vol plezier werd ingespeeld. Met andere woorden, het mag gewoon ook wel eens lekker rammelen of uit de bocht vliegen, dat heeft ook zo zijn charmes.

Een nieuwe lichting bands die hierin voorziet stijgt in aantal en het valt nog niet mee om daar de krenten uit te pikken. Zelf ben ik bijzonder gecharmeerd van bijvoorbeeld een band als Savage Master, gewoon lekker ouderwets klinkende metal.

Deze New Yorkse versie van Tower opereert sinds 2015 ook wel in dit straatje al is het meer een mengelmoes van hard rock/metal met af en toe een doomy inslag.

Op deze 2e langspeler wordt zeker lekker vlot gemusiceerd en zijn alleen de vocalen van Sarabeth even wennen. Zij begeeft zich nogal in de hoge regionen en is niet altijd goed te verstaan. Dat is al goed te horen in de vlotte opener ‘Blood Moon’ en het navolgende ‘Prince Of Darkness’. Met ‘Metatron’ volgt dan een sterk instrumentaaltje dat zeker niet verveeld voordat Sarabeth zich herpakt in het meer rockende werk als ‘Running Out Of Time’ (dat wel een erg hoge Castle sound heeft) dat naast ‘Hired Gun’ en ‘Powder Keg’ tot het betere werk gerekend mag worden. Deze tracks laten horen dat Tower echt wel over de kwaliteiten beschikt om een publiek aangenaam te vermaken.

Zoals gezegd is dit een album dat het niet moet hebben van een glad geproduceerd geluid maar waarbij je gewoon lekker terug in de tijd gaat en dat is echt best wel lekker. Ongecompliceerd, rauw en vol overgave waar het spelplezier vanaf spat.

Hoogstaand is deze release ondanks deze tijdreis zeker niet maar op zijn tijd best wel vermakelijk, als je aan de vocalen gewend bent. Prima bandje voor een avondje vermaak maar ook geen hoogvlieger. Potentie is er echter wel dus ben toch alvast een beetje nieuwsgierig naar de 3e worp.

Tracklist

01. Blood Moon 03:13
02. Prince Of Darkness 04:22
03. Metatron 02:45
04. Running Out of Time 03:53
05. Lay Down the Law 04:49
06. Hired Gun 03:50
07. The Black Rose 03:20
08. On the Line 02:53
09. In Dreams 06:58
10. Powder Keg 02:58

Rating: 67/100

Uitgever: Cruz Del Sur Music

Website: Tower

Line up:

James Danzo – Guitars
Zak Penley – Guitars
Sarabeth Linden – Vocals
Jeff Saint Filmer – Bass
James Jones – Drums