Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Tony Martin - Thorns | CD

Erik van Dijk | 20 december 2021

Tony Martin vergaarde natuurlijk de meeste roem als zanger van Black Sabbath. Met deze bands leverde de inmiddels 64 jarige zanger vijf albums in de periode tussen 1987-1991 en 1993-1997. Tony Martin is echter ook solo actief, zo verscheen meteen na de eerste periode met Sabbath het album ‘Back Where I Belong’. Het tweede album ‘Scream’ verscheen in 2005 en bracht een meer heavy geluid dan de voorganger. Op 14 januari verschijnt het derde album ‘Thorns’ en hier zou de ingeslagen weg van de voorganger vervolg krijgen.

Voor het nieuwe album heeft Tony Martin een geheel nieuwe line up samengesteld met muzikanten die her en der hun brood verdienden. Meest opvallende naam is die van drummer Danny Needham, beter bekend als Danté van heavy metal band Venom. Verder vinden we o.a. Magnus Rosen (Hammerfall), Scott McClellan, die meewerkte aan het schrijven van het album, en Greg Smith, die optrad met o.a. Alice Cooper, Rainbow. ‘Thorns’ telt 11 nummers en duurt daarmee bijna 50 minuten.

Het album opent met het nummer ‘As the World Burns’ dat al eerder als single verscheen. Het is een opmerkelijk heavy nummer met een lekker tempo en dat maakt meteen duidelijk waarom juist dit nummer als kartrekker is gekozen. Het tempo in de overige nummers ligt beduidend lager met uitzondering van het nummer ‘Run Like the Devil’. Hoewel beide genoemde nummers voor mij favoriet zijn staan er zeker nog andere nummers die mij kunnen bekoren.

Nummers als ‘Black Widow Angel’ dat meer een doom vibe heeft, of ‘Book of Shadows’ dat meer traditioneel hardrock nummer is, zijn goed te pruimen. Buiten kijf staan de vocale prestaties van Tony Martin zelf, wat een geweldige strot heeft deze man nog steeds, de hoge uithalen worden schijnbaar moeiteloos gehaald en dat verdient respect op deze leeftijd. 

Met name bij de meer gevoelige nummers als ‘Crying Wolf’, ‘No Where to Fly’ en de afsluitende titelsong komen de vocalen goed tot zijn recht.

Tony Martin heeft met zijn derde soloplaat ‘Thorns’ een fijn, doch weinig vernieuwend album voor ons in petto. Het grootste deel van de nummers hadden zo maar op een album van Black Sabbath uit het tijdperk Martin mee gekund, en dit is als compliment bedoeld. ‘Thorns’ verdient in ieder geval een luidsterbeurt.

Tracklist

01. As the World Burns 04:36
02. Black Widow Angel 04:02
03. Book of Shadows 06:19
04. Crying Wolf 04:26
05. Damned by You 04:05
06. No Shame at All 03:41
07. No Where to Fly 04:47
08. Passion Killer 04:49
09. Run Like the Devil 03:56
10. This Is Your Damnation 03:09
11. Thorns 05:16

Rating: 75/100

Uitgever: Battlegod Productions / Dark Star Records

Website: Tony Martin

Line up

Tony Martin – Vocals
Scott McClellan – Guitars
Magnus Rosen – Bass
Danny Needham – Drums
Greg Smith – Bass