Thulcandra - A Dying Wish | CD

Erik van Dijk | 2 november 2021

Het was al even stil rond de Duitse black / death metal veteranen Thulcandra, het laatste album ‘Ascension Lost’ stamt immers al weer uit 2016. Inmiddels is daar verandering in gekomen en heeft de band een vierde langspeler uitgebracht, het album ‘A Dying Wish’ verscheen eind vorige maand via Napalm Records.

Thulcandra is het geesteskind van Steffen Kummerer, die we o.a. kennen van de progressieve death metal band Obscura. Met Thulcandra wilde Steffen een hommage brengen aan het black / death metal genre in het algemeen en Jon Nötveidt’s Dissection in het bijzonder. Ten opzichte van het album uit 2016 is alleen drummer Alessandro “Erebor” Delastik nog aan boord gebleven, lead gitarist Mariano Delastik voegde zich in 2017 bij de band en bassist Carsten Schorn is de vervanger van Chris Kratzer. Chris is nog wel te horen op het album, maar overleed in augustus 2020 aan de gevolgen van een ongeluk. De nieuwe plaat telt tien nummers en is geproduceerd, gemixt en gemastered door Dan Swanö.

Opener ‘Funeral Pyre’ start met melodisch gitaarwerk, wanneer het tempo omhoog gaat krijg je meteen het Dissection gevoel door de gitaarriff. Het nummer kent vele tempowisselingen en heeft een sterke opbouw, de wisselingen tussen het snelle werk en het meer melodische zijn goed gekozen. ‘Scarred Grandeur’ opent meteen furieus en hiermee gooit Thulcandra er nog een schepje bovenop. De vocalen van Kummerer zijn snauwend en bruut, muzikaal staat ook dit nummer weer als een huis. Met ‘Orchard of Grievance’ krijgen we een al dan niet noodzakelijk akoestisch rust momentje, voordat het met ‘In Vain’ weer los gaat. Het nummer is weliswaar wat trager en meer melodisch, onder andere door de inbreng van keyboards, maar is goed te verteren.

‘Nocturnal Heresy’ is voor mij favoriet. Het nummer is lekker snel en herbergt weer zo’n typische Dissection riff. Het nummer kent weer veel tempowisselingen, waar met name de up tempo stukken het meest aanspreken met uitstekende drums en een “killer” riff. ‘The Slivering Silver’ klinkt wat zwartgalliger en is daarmee een aangename verrasing. Natuurlijk staat ook dit nummer weer bol van de melodische riffs, maar klinkt het wat donkerder en is het een zeer vermakelijk nummer. ‘In Bleak Misery’ is het tweede akoestische rust momentje en ook hier zit ik niet direct op te wachten, maar goed ik moet ook iets te zeuren hebben. ‘A Shining Abyss’ is daarentegen weer iets moois. Met een mooie opdrijvende riff en sterk drumwerk van Alessandro Delastik is dit weer een juweeltje, het akoestische tussenstuk haalt even het tempo uit het nummer, om vervolgens weer op te schakelen.

Met ‘Devouring Darkness’ en het afsluitende titelnummer ‘A Dying Wish’ krijgen we de langste nummers op het album. ‘Devouring Darkness’ opent rustig akoestisch, breekt melodisch open en versnelt extreem in tempo. De tempo’s blijven variëren en zaken uiteindelijk weer even af naar het akoestische. Een nummer waar de intensiteit een beetje mist, zoals we die in de voorgaande nummers kenden. Het titelnummer heeft ook een akoestisch intro, maar ademt in alles Dissection. Een nummer dat zich voornamelijk afspeelt in het midden tempo segment, maar een sterke afsluiter is.

Thulcandra brengt met ‘A Dying Wish’ een ode aan Zweedse death metal en Dissection in het bijzonder. Op de CD vinden we nog een live uitvoering van ‘The Spirit of the Night’, afkomstig van het eerste album, en een live versie van de Dissection cover ‘Night’s Blood’. CD of vinyl, liefhebbers van het genre doen er goed aan dit album aan te schaffen.

Tracklist

01. Funeral Pyre 04:51
02. Scarred Grandeur 04:43
03. Orchard of Grievance 00:39
04. In Vain 05:53
05. Nocturnal Heresy 05:34
06. The Slivering Silver 04:36
07. In Bleak Misery 00:46
08. A Shining Abyss 04:55
09. Devouring Darkness 06:06
10. A Dying Wish 07:31

Rating: 82/100

Uitgever: Napalm Records

Website: Thulcandra

Line up

Steffen Kummerer – Guitar, Vocals
Mariano Delastik – Guitar
Christian Kratzer – Bass (RIP, 2020)
Alessandro Delastik – Drums