Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

The Troops of Doom - A Mass to the Grotesque | CD

Alex Thrasher | 30 mei 2024

Bij de bandnaam The Troops of Doom heb je in eerste instantie de verwachting dat sprake is van een supergroep met bandleden van gerenommeerde doom metal bands (Candlemass, Sorcerer, St. Vitus). Maar niets is minder waar! Het Braziliaanse The Troops of Doom is een nieuwe death / thrash band, actief sinds 2020. ‘A Mass to the Grotesque’ is de tweede langspeler.

Hoewel nieuw, de 55-jarige gitarist Jairo ‘Tormentor’ Guedz is geen onbekende, hij speelde gitaar op de eerste EP (Bestial Devastation, 1985) en het debuutalbum (Morbid Visions, 1986) van Sepultura en is nog steeds bevriend met de Cavelera broeders. Een groentje is hij dus niet echt te noemen. Ook de andere bandleden hebben hun sporen reeds verdiend in de Braziliaanse metalscene. Dat de bandnaam ‘The Troops of Doom’ is vernoemd naar een nummer van Sepultura is dan ook niet verbazingwekkend.

De band heeft eerder in 2020 en 2021 een EP uitgebracht (die later gezamenlijk zijn uitgebracht onder de titel Prelude to Blasphemy) en twee jaar geleden het debuutalbum ‘Antichrist Reborn’. Vermeldenswaardig is nog dat de hoes van het debuutalbum is geschilderd door Sérgio Oliveira, de ontwerper van de hoes voor ‘Bestial Devastation’, de debuut EP van Sepultura.

Het tweede album ‘A Mass to the Grotesque’ verschijnt op 31 mei en is een logisch vervolg op het debuutalbum. Wat je te horen krijgt is een heerlijk mix tussen Slayer,(oude) Sepultura en Possessed met een vleugje Celtic Frost. De death metal invloeden zijn van Vomitory (laatste album) en het Poolse Vader. De productie is in handen van André Moraes (o.a. ook Sepultura-Dante XXI) en de mix is verricht door Jim Morris in de befaamde Morrisound Recording Studio te Florida. Het album klinkt fris, organisch maar ook lekker old-school. Eigenlijk precies wat dit album nodig heeft.

Na het intro deelt de band gelijk direct mokerslagen uit: ‘Chapels of the Unholy’ en ‘Dawn of Mephisto’ (beide ook verschenen als single) laten de boxen trillen in je huiskamer! Wat een heerlijk vet tempo en wat klinken de riffs van het tandem Jairo en Marcelo superstrak. De zang van Alex Kafer past goed bij de muziek maar hij beschikt niet over een eigen herkenbaar geluid. Maar dat mag de pret niet drukken, want ook de rest van het album is muzikaal meer dan de moeite waard. Of het nou het heavy ‘Denied Divinity’ of het snelle ‘Venomous Creed’ is, alle nummers zijn gewoon raak!

Fans die Sepultura en Cavalera Conspiracy niet old-school genoeg meer vinden, kunnen met The Troops of Doom hun hart ophalen. Het album verschijnt op 31 mei bij Alma Mater Records en is naast digitaal verkrijgbaar op cd en vinyl. Wie de band live wil zien, kan terecht op 7 augustus in de Musicon te Den Haag.

Tracklist

01. Solve Et Coagula – Introduction 01:20
02. Chapels of the Unholy 03:22
03. Dawn of Mephisto 06:12
04. Denied Divinity 03:54
05. The Impostor King 04:15
06. Faithless Requiem 04:06
07. Psalm 7:8 – God of Bizarre 08:10
08. Terror Inheritance 03:17
09. The Grotesque 05:36
10. Blood upon the Throne 03:34
11. Venomous Creed 05:37

Rating: 85/100

Uitgever: Alma Mater Records 

Line up

Alexandre Oliveira – Drums
Jairo “Tormentor” Guedz – Guitars
Marcelo Vasco – Guitars
Alex Kafer – Vocals, Bass