The Pretty Reckless – Other Worlds | CD

Manfred Werger | 3 november 2022

The Pretty Reckless, New York, 2009, een beginnend bandje. Amper tien jaar later is de band een mooie hoofdact met sterstatus, recordhouder met vijf nummer 1 – singles op een rij in de US Charts, een kaskraker in de meeste delen van de wereld en een millionseller voor de platenmaatschappij. ‘Other Worlds’ is geen nieuwe plaat, maar wel een hele gave kennismaking met de veelzijdigheid en de invloeden van deze band. Luisteren, versies vergelijken en onszelf laten verrassen, da’s het credo.

Blikvanger van de The Pretty Reckless is natuurlijk Taylor Momsen, IMG-model, filmster in Gossip Girl, The Grinch, Hansel und Gretel, Spy Kids en Saving Shiloh. Een bandje met Momsen als zangeres/gitariste trok natuurlijk de aandacht. De post-grunge, stevige, alternatieve rockmuziek klonk bovendien aanstekelijk en The Pretty Reckless kon op toer met The Veronicas, Evanescense en Marilyn Manson.

Het album ’Going To Hell’ (2014) betekende de definitieve doorbraak voor de band. Amerika ging overstag voor de dramatische mezzo-sopraanstem van de zangeres en de aanstekelijke, brutale composities. Wereldwijde tours met Evanescense, Fall Out Boy, Shinedown en Halestorm waren het gevolg en de band kon in de rustigere dagen van de Corona-periode ook zelfstandig op diverse internationale podia vlammen.

Na een viertal platen is ‘Other Worlds’ een verzameling van bekende tracks. Maar The Pretty Reckless rust niet op haar lauweren. Nagenoeg alle elf tracks kennen een nieuwe versie, zien het licht vanuit een ander perspectief of bevatten nieuwe coverversies van de favoriete tracks van de helden van Taylor Momsen, Ben Philips, Jamie Perkins en Mark Damon.

‘Got So High’ van het ‘Death By Rock ‘N Roll’ album opent in een wat rustigere benadering dan het origineel, dat eveneens (als afsluiter van dit album) is opgenomen. ‘Loud Love’ van

Soundgarden’s tweede album uit 1989 is de eerste cover, een ware tribute aan Chris Cornell, één van de inspiratiebronnen van Momsen. ‘The Keeper’ vervolgt deze tribute. Er is gekozen voor een dromerige uitvoering van de filmsong van The Machine Gun Preacher van Cornell met een prachtige inbreng van multi-instrumentalist en producer Alain Johannes Mociulski, o.m. lid van Queens Of The Stone Age en Them Croocked Vultures.

Maar niet alleen Soundgarden laat zijn sporen in The Pretty Reckless na. Ook David Bowie is één van de helden van de band. Bowie’s toetsenist Mike Garson zorgt voor een prachtig arrangement van Bowie’s ‘Quicksand’. De band heeft daarnaast gekozen voor een drietal frisse, akoestisch gerichte uitvoeringen van de songs van het ‘Death By Rock’n Roll’ schijfje: ‘25’, Only Live Can Save Me Now’ (een compositie van Mat Cameron (Soundgarden) en Kim Thayil) en de prachtige titeltrack.

Mat Cameron zorgt ervoor dat de nieuwe track ‘Halfway There’ een lekkere moderne vibe heeft. Maar daarna wordt een cover van Nick Lowe gespeeld, ‘What’s So Funny About Peace, Love And Understanding’, dat bekendheid kreeg in de Elvis Costello versie van zijn ‘Armed Forces’ plaat. Het akoestisch, bluesy ‘Harley Darling’ vervolgt mooi en de afsluiter is de wat elektrische versie van de startsong van de plaat.

The Pretty Reckless verrast de bekende luisteraar, maar ook de wat rustzoekende rocker en metalhead met een mooie schijf, ook de coverversies hierop zijn het genieten waard, mede door de inbreng van befaamde gastspelers én de hele transparante, open mix en productie. Ik hoop wel dat de nieuwe Reckless plaat wederom een vette knaller wordt, daar zitten de meeste fans toch weer op te wachten. De Europese tour van de band is reeds gestart en op 7 november is The Pretty Reckless in 013 in Tilburg te zien.

Tracklist

01. Got So High – Remix 3:19
02. Loud Love 4:55
03. The Keeper – Feat. Alain Johannes 4:02
04. Quicksand – Feat. Mike Garson 4:40
05. 25 – Acoustic 5:12
06. Only Love Can Save Me Now – Acoustic 4:07
07. Death By Rock And Roll – Acoustic 4:08
08. Halfway There – Feat. Matt Cameron 3:19
09. (What’s So Funny ‘Bout) Peace, Love And Understanding 2:28
10.Harley Darling – Acoustic 2:50
11.Got So High 3:20

Rating: 80/100

Uitgever: Century Media Records

Line up

Taylor Momsen – Vocals
Ben Phillips – Guitars
Jamie Perkins – Drums
Mark Damon – Bass