The Defaced – Charlatans | CD

Erik van Dijk |  11 februari 2022

De Zweedse thrash metal band The Defaced is oorspronkelijk ontstaan als Rehab in 1995 en voert sinds 1999 de huidige naam. In de periode tot 2008 bracht de band een drietal verdienstelijke albums uit, maar trok toch de stekker uit de band. Sinds 2019 is de band weer actief en met ‘Charlatans’ verschijnt op 4 maart het vierde album via ViciSolum Productions.

De gitaristen Klas Ideberg en Mattias Svensson zijn nog dezelfde als in 1999, waar zanger Jens Broman al actief is sinds 2005 en daarmee zijn bijdrage heeft geleverd aan twee albums. Drummer Bob Ruben is het nieuwe gezicht in de band. De vernieuwde samenwerking is tot stand gekomen nadat Mattias Svensson een aantal nummers had geschreven en deze te luisteren aanbood bij zanger Jens Broman. Jens was enthousiast en Klas Ideberg voegde zich snel bij het tweetal. Drummer Bob Ruben, die al met Svensson actief is in de band Kayser, was een logische aanvulling. Charlatans telt tien nummers en is opgenomen in Mansarda studios in Helsingborg en de productie was in handen van Klas Ideberg en Mattias Svensson.

Het album opent met het nummer ‘Monochromatic Void’ en dat is meteen een lekkere up tempo thrasher. Lekkere rauwe vocalen, muzikaal dik in orde en een lekkere groove. ‘Bleeding Ore’ is een paar tandjes tammer en is een nummer met meer groove, geen verkeerd nummer het luistert lekker weg en geeft de muzikaliteit van de band goed weer. Het vervolg klinkt doordacht en het lijkt alsof de band al die tussenliggende jaren gewoon is door gegaan, maar het is toch alweer bijna 14 jaar geleden dat het laatste album ‘Anomaly’ verscheen.

‘Charlatan‘ en ‘Celestial Display‘ zijn lekkere nummers maar de beukende drums van het nummer ‘Gilded Hands’ brengen net iets meer. Drummer Bob Ruben (o.a. Band of Spice,

Kayser) is een waardevolle aanvulling in de band en laat met name in dit nummer horen op het juiste krukje te zitten. Bij nummers als ‘Son of the Sun’ en het eerder genoemde ‘Bleeding Ore’ mis ik een beetje het echte thrash gevoel, en krijgen we wat meer mainstream nummers te horen, waar nummers als ‘Wreck’, ‘Enter the Stage’ en ‘Fangs’ meer groovende thrash beukers zijn, met weliswaar catchy refreinen. Het afsluitende ‘No More Diamonds’ pakt het beste van beide, lekker thrashy, doch gemakkelijk luister baar voor een groter publiek.

We kunnen concluderen dat The Defaced terug is, ‘Charlatans’ is werkelijk een heerlijk album waarbij het lijkt alsof de band nooit is weg geweest. Heerlijke composities, groovende thrash songs en dit alles met een goede productie. Mijn verwachting is dat we deze band nog wel eens gaan tegenkomen. Luisteren die hap!

Tracklist

01. Monochromatic Void 03:33
02. Bleeding Ore 05:32
03. Charlatan 04:15
04. Celestial Display 04:32
05. Gilded Hands 04:01
06. Son of the Sun 05:20
07. Wreck 04:39
08. Enter the Stage 03:45
09. Fangs 04:07
10. No More Diamonds 04:01

Rating: 80/100

Uitgever: ViciSolum Productions

Website: The Defaced

Line up

Jens Broman – Vocals
Mattias Svensson – Guitars
Klas Ideberg – Guitars
Bob Ruben – Drums