The Big Deal – First Bite | CD

Manfred Werger |  13 mei 2022

Huh, melodieuze rock uit Servië? Getekend bij Frontiers Music s.r.l.? Jazeker……..een zijstapje maken, kan ook leuk uitpakken! Twee dames, drie heren, gitaarsolo’s, heavy muziek, accentje hier en daar, maar het is lekker ongecompliceerd luisteren naar deze band: ‘Love at first bite’? Wie weet, we luisteren verder en duiken in de geschiedenis van The Big Deal.

Srdjan Brankovic, geboren in Smederevo, is in Servië geen onbekende muzikant. Hij speelde in de eerste metalband van dit land Psychoparadox en daarnaast speelt hij al jaren in een band met een leuke, volle agenda, de progressieve metalband Alogia. Maar het is het uitstapje met Expedition Delta dat hem aan een internationaal contract hielp. In dit project maakte hij muziek met Erik Norlander (Lana, Lane, Dukes of the Oriënt, The Rocket Scientists) en leden van progrock-sensatie Shadow Gallery.

Srdjan kreeg een ander netwerk en verdere contacten brachten hem bij Frontiers. Hij mocht een band formeren en werken aan demo’s van een plaat. Alessandro DelVecchio, de vaste songsmid van Frontiers, bood zijn hulp aan. Die band is er: Met Srdjan’s vrouw, zangeres en pianiste, keybord speelster Nevena, Ana Nikolic, die later aan de band werd toegevoegd en haar als frontlady bijstaat, Marko Milojevic op drums en Alessandro DelVecchio op bas. In de Covid-pandemie was de band The Big Deal al op YouTube te zien met leuke covers van Europe en Nightwish, maar een heuse plaat is er dan nu echt: First Bite!

Dit is écht een plaat, die je elk moment van de dag kunt horen. Ongedwongen, toegankelijk, dikke compressie op de zang, productie in de lijn van popalbums, fijn hoor! De band doet denken aan een stevige Abba met een begeleiding, die vol gaat op steroïden, Swedish Hitz goes

Metal, White Widow, Alyson Avenue (de band van Anette Olzon, voordat zij naar Nightwish vertrok), Vixen, H.E.A.T en Tokyo Motor Fist (maar dan met vrouwelijke zang) en het softe werk van Lita Ford. De gitaarpartijen en de vol in de mix aanwezige gitaarsolo’s zijn geweldig, de ritmesectie is erg strak (let op de volle, diepe tonen van de bas), het keyboardwerk van Nevena is erg goed, aanvullend en functioneel en de zang is prettig, niet hoogdravend, wel passend bij de muziek.

Met vlotte rockers als ‘Top Heaven‘, ‘Sensational’ (doet aan Art Nation en White Widow denken), ‘I Need You Here Tonight‘, ‘Never Say Never’ (met een schitterende keyboard-pianopartij), ‘Power On’, met een lekker groovend ritme, het Survivor-achtige ‘Rebel Lady‘, het midtempo ‘Bad Times, Good Times’ kun je eigenlijk niet in de fout gaan. Zomeravondje, drank, hapjes, goede gesprekken, veel lol, ‘First Bite’, gaat zeker lukken!

The Big Deal scoort al met enkele leuke videoclips van hun singles, geregisseerd door Ljubisa Ristic, een bekende acteur en regisseur in Servië. Gitarist Srdjan is ook te horen op de nieuwste coverplaat van de Chileense zanger Ronnie Romero (o.m. zanger bij Rainbow, MSG, Vandenberg), ‘Raised on Radio‘. Ronnie is ook op het Eurovision-festival te zien, hij vertegenwoordigt Bulgarije in het Intelligent Music Project, helaas geen scheurende gitaren van Srdjan aldaar.

Tracklist

01. Never Say Never
02. I Need You Here Tonight
03. Sensational
04. Top Heaven
05. Wake The Fire
06. In The Dead Of The Night
07. Rebel Lady
08. Power On
09. Bad Times, Good Times
10. Fallen
11. Lady of The Night

Rating: 79/100

Uitgever: Frontiers Music s.r.l.

Website: The Big Deal

Line up

Nevena Brankovic – Vocals and keyboards
Ana Nikolic – Vocals
Srdjan Brankovic – Guitars
Marko Milojevic – Drums
Alessandro Del Vecchio – Bass