Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Talas – 1985 | CD

Manfred Werger | 28 september 2022

Talas? Talas uit Buffalo NY? Bestaat dat nog? Ik weet dat ik het gave, eigenzinnige, zelf-gefinancierde debuut op Evenfall Records kocht in 1979. Maar ‘1985’ is écht een nieuwe Talas plaat van hetzelfde bandje. Ongelooflijk. Luisteren, terugluisteren, duiken in de back-catalogue en gaan voor een review!

Talas is de band van super bassist Billy Sheehan. Samen met gitarist Dave Constantino en drummer Paul Vargas startte hij de band. In een latere bezetting, te horen op het ‘Live Speed On Ice’ livealbum, schoven zanger Phil Naro, gitarist Mitch Perry en drummer Mark Miller aan.

In 1983 was het eigenlijk klaar voor Talas: Billy Sheehan maakte een tour met UFO en begon aan zijn muzikale avonturen bij David Lee Roth, Mr.Big, Sons of Apollo, The Winery Dogs en Niacin. Ook Mitch Perry is een bekende in het wereldje. Na Talas speelde hij bij MSG, Badd Boyz (met Paul Shortino), Lita Ford en John Payne’s Asia. Phil Naro maakt enkele mooie soloplaten met melodieuze rock.

De songs van ‘1985’ stammen inderdaad ook uit die tijd. De band maakte demo opnames voor een nieuwe plaat, ‘Lights, Camera, Action’, maar een échte schijf kwam niet meer van de grond. Een reünie voor een aantal concerten in 1998 (met een bijbehorende liveplaat) deed de vraag naar deze opnames rijzen, maar daar bleef het bij.

In een hoesontwerp van Hugh Syme is een oude DeLorean te zien, wellicht stammend uit 1985, het jaar van ‘Back to the Future’. In het huis van Mark Miller werd alles herontworpen en opgenomen. Russ Mackay engineerde en masterde de plaat in Toronto. Mitch Perry is er niet meer bij, hij is wel te horen op het door hem gecomponeerde ‘Crystal Clear‘ en ‘On The Take‘. 

Phil Naro stond garant voor de zangpartijen. In 2021 stierf hij aan mondkanker, maar hij wist de opnames van ‘1985’ goed af te ronden. Zijn zoon James is te horen als background vocalist.

‘1985’ klinkt als een echte Talas plaat. Jachtig, ruw, ongepolijst. Passend in de ‘eighties‘ en stijl technisch ook wel in de lijn van de oude Talas. De schijf start met ‘Inner Mounting Flame’ en ‘I’ll Take The Night’ (een lied over hun gigs uit het verleden). Het sterke, commerciële Police-achtige ‘Crystal Clear’ is gaaf en maakt plaats voor het vlotte ‘Don’t Try To Stop Me Tonight’ met dubbele zang van Naro en zijn zoon. Het met Aerosmith riffs doorspekte ‘Do You Feel Any Better?’, waarin Dio-achtige zang van Naro en een supergave solo van nieuwkomer Kire Najdovski te horen zijn, volgt lekker. ‘On The Take‘ heeft wat weg van The Dead Daisies. ‘Come When You Call’ is funky en ‘The Power To Break Away’ doet denken aan The Winery Dogs en The Who, met een gaaf John Entwistle bas outtro! ‘Black And Blue’ is de enige recent geschreven rocker, met een vette knipoog naar Aerosmith. ‘Close To The Killer‘ beukt de plaat naar een gaaf einde, mid-paced met een herkenbaar gitaar-refrein-deel en een gave wah-wah-solo! In het afsluitende ‘71hd.h’ zijn omgedraaid de letters ‘Phil’ te lezen, een bas solo ode van Billy Sheehan aan zijn maatje.

Leuk, zo’n passende, energieke ode aan Talas! Productietechnisch is de plaat wel even wennen. De bas is hier en daar écht overdone en de gitaren van Najdovski hebben in de boxen nogal wat ping-pong-effecten , van links naar rechts. Maar Talas hoeft zich niet te schamen, deze tribute aan Phil Naro is treffend en waardig!

Tracklist

01. Inner Mounting Flame 3:17
02. I’ll Take The Night 4:13
03. Crystal Clear 4:16
04. Don’t Try To Stop Me Tonight 3:04
05. Do You Feel Any Better 3:44
06. On The Take 3:48
07. Come When You Call 3:24
08. The Power To Break Away 4:10
09. Black & Blue 4:11
10. Close To The Killer 4:38
11. 7IHd h 2:34

Rating: 76/100

Uitgever: Metal Blade Records

Website: Talas

Line up

Phil Naro – Vocals
Billy Sheehan – Bass, backing vocals
Kire Najdovski – Guitars
Mark Miller – Drums

Guests

James Naro – Backing vocals
Mitch Perry – Guitars