Starchaser – Starchaser | CD

Manfred Werger |  8 mei 2022

Tad Morose is voor menig lezer geen onbekende naam. Deze band uit Bollnäs, midden Zweden, maakte een tiental platen met vette heavy metal, gecombineerd met invloeden uit de symfonische muziekwereld. Tad Morose staat op non-actief en gitarist Kenneth Jonsson wilde met vrienden een soloschijf maken. Dat project werd een heuse band, Starchaser. Frontiers Music Srl brengt het gelijknamige debuut uit. We leggen onze oren te luister en kijken achter de schermen van deze schijf.

Het laatste werk van Tad Morose, ‘Chapter X‘, dateert uit 2018. Kenneth Jonsson, ooit begonnen als gitarist van The Citadel (2007) en Torch, was gitarist bij Tad Morose van 2012 (vanaf de Revenant plaat) tot 2019. Hij maakte de wederopstanding van de Zweedse band mee én de veranderende muzikale opvatting (van symfonische rock en harde progrock naar heavy metal). Jonsson heeft de band verlaten. Hij vond een andere, reguliere baan en wilde een harde metal plaat maken met zijn composities. Na het vinden van de juiste vrienden heeft hij gemerkt, dat de mede-musici ook allerlei ideeën aandroegen om deze composities te versterken.

Zijn muzikale maatjes in Starchaser zijn niet de minsten: Ulrich Carlsson is zanger van het melodieuze Million, sterke stem, melodieus en krachtig. Ook is Carlsson een gewortelde componist, met een gevoel voor melodie en meerstemmige muzikale fragmenten. Orjan Josefsson is de bassist van Cibola Junction. De powerdrummer Johan Koleberg (o.m. bekend van Therion en Hammerfall) haalde Kenneth binnen via zijn Torch connecties en Kay Backlund, keyboardspeler van Lions Share, hielp hem met het componeren van de songs (Kenneth bedenkt en schrijft de muziek grotendeels met behulp van een piano en een keyboard). Starchase was born!

De plaat werd door Roger Bergsten opgenomen in de Novo Studio in Sundsvall aan de Botnische Golf. Bergsten is een gitarist, bekend van de death metal band SinDrom. En dat merk je: de gitaren klinken keihard, vaak downtuned en ze zitten voorin de mix. Bergsten is ook voorstander van een drukke en open engineering. Het totaalgeluid is power metal met veel aandacht voor de instrumentale passages, de meerstemmige refreinen en thema’s. Lekker!

De titelsong (knallende opener!) en ‘Tokyo’ knallen uit de geluidsboxen en je merkt dat zanger Ulrich Carlsson zich fel moet laten gaan om de harde en felle slaggitaren van tegengewicht te voorzien. Ook in ‘Battleship‘ hoor je deze ‘tweestrijd ‘. ‘For a Dying World‘, ‘Killer of Lies’ , ‘Angel of Fear’ en het geweldige ‘Bringer ‘of Evil’ zijn mid-tempo, dreigend, hartstikke vet, maar toch melodieus. De zanger en de meerstemmige koren zijn hierin geweldig pakkend. ‘I’ll Find a Way‘ start met een prachtige piano en vormt zich om tot een snoeiharde semi-ballad met mooie gitaarthema’s, heel gaaf! ‘Day of Judgement’ kent eenzelfde opzet, met dikke John Lord-achtige keyboards in het middenstuk. De plaat kent twee instrumentale stukken, aan het begin en einde van de plaat. ‘Intro‘ en ‘The Nightingale Paradox’, het slotstuk, zijn zeer origineel, beetje filmthema-achtig met invloeden van één van Jonsson’s helden, Philip Glass.

Starchaser heeft een leuke schijf afgeleverd. Stevig, sterke songs, wel wat inwisselbare tracks, maar muzikaal en vocaal zit alles mooi dichtgetimmerd. Frontiers Music Srl gaat deze uitbrengen. Op 5 mei heeft Starchaser zijn debuut gelanceerd in Stockholm. Nu nog gaan touren, mannen!

Tracklist

01 Intro 0:50
02 Starchaser 4:25
03 Tokyo 4:27
04 Bringer Of Evil 4:37
05 Dead Man Walking 5:11
06 Angel Of Fear 4:25
07 I’ll Find a Way 7:20
08 Day Of Judgement 5:31
09 Killer Of Lies 4:20
10 Battleship 3:42
11 For a Dying World 4:41
12 Homeground 4:20
13 The Nightingale Paradox (Outro) 3:33

Rating: 81/100

Uitgever: Frontiers Music s.r.l.

Website:Starchaser

Line up

Ulrich Carlsson – Vocals
Kenneth Jonsson – Guitars
Örjan Josefsson – Bass
Johan Koleberg – Drums
Kay Backlund – Keyboards