Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Split Heaven – Electric Spell | CD

Erik van Dijk | 29 september 2021

Split Heaven is een heavy / speed metal band uit het Mexicaanse Santiago de Querétaro ontstaan in 2003. De band bracht tot op heden vier albums uit, ‘Death Rider’ is het laatste en stamt uit 2016. Op 29 oktober verschijnt het vijfde album ‘Electric Spell’, dat inmiddels het vierde album is via Pure Steel Records.

De achilleshiel bij Split Heaven is de zanger, Jason Conde-Houston is de huidige zanger en voor hem is het zijn tweede album. Jason is de vierde zanger, waar de line up verder sinds 2005 stabiel te noemen is. Op ‘Death Rider’ is reeds te horen dat Jason een goede invulling geeft aan de zangpartijen en het is dus geen wonder dat hij ook weer te horen is op het nieuwe album.

Het album opent met een intro, een bewerkte versie van ‘Gerudo Valley’ (The Legend of Zelda) waarna we echt onderweg gaan met het nummer ‘Sacred Fire’. Een lekker heavy nummer waar Jason Conde-Houston direct met hoge uithalen laat horen wat hij in zijn mars heeft. Opvallend is dat de nummers meer heavy en minder snel zijn, maar bovenal vrij lang duren. ‘Soul Possessor’ en het vermakelijke ‘Revolucion’, dat in het Mexicaans wordt gebracht, duren meer dan zes minuten, en hoewel er lang gesoleerd wordt, is dit eigenlijk net iets te lang.

Een nummer als ‘Hellion’s Night’ is wat korter en heeft wat meer snelheid en spreekt net wat meer aan dan de langere, tragere nummers. Bij ‘Split Heaven’ zakt het tempo wederom flink en krijgen we een wat gepolijst quasi rocknummer voorgeschoteld, en dit is toch wel één van de mindere nummers op het album. ‘Let’s Fight’ maakt een hoop goed, het tempo gaat weer omhoog en het nummer heeft beduidend meer pit. 

Muzikaal zit één en ander goed in elkaar, met sterke solo’s en een solide ritmesectie. Het melodische titelnummer ‘Electric Spell’ vormt hierop geen uitzondering en is gewoon een lekker heavy metal nummer. Afgesloten wordt er met ‘Immolation’, wat niet meer dan een outro is.

Split Heaven heeft met ‘Electric Spell’ een album gebracht dat eigenlijk nergens verrast. De band borduurt voort op dat wat zij eerder uitgebracht hebben en dat is het brengen van degelijke heavy metal platen met een beetje speed.

Tracklist

01. Gerudo Valley 02:10
02. Sacred Fire 05:46
03. Soul Possessor 06:15
04. The Haunted Palace 05:28
05. Revolucion 06:42
06. Back From Purgatory 05:24
07. Hellion’s Night 04:37
08. Split Heaven 04:03
09. Let’s Fight 04:39
10. Electric Spell 05:57
11. Immolation 00:58

Rating: 70/100

Uitgever: Pure Steel Records

Website: Split Heaven

Line up:

Jason Conde-Houston – vocals
Armand “Hank” Ramos – guitars
Carlo Hernández – bass, guitars
Tomas Roitman – drums