Seventh Wonder – The Testament | CD

Manfred Werger |  5 juni 2022

Progrock bands hebben soms de neiging het muzikale ideeën goed en de uitvoering hiervan in alle complexiteit los te laten op de luisteraars. Niet altijd even gemakkelijk. Het Zweedse Seventh Wonder is hierop één van de betere uitzonderingen. Frontiers Music Srl brengt hun nieuwe plaat uit, ‘The Testament’. We beluisteren deze schijf en duiken in de historie van dit muzikale vijftal.

Het “zevende wonder” zag het licht in 2000 en hun (inmiddels zwaargezochte) eerste demo’s vielen op door de intrigerende muziek en een superieure spelkwaliteit. Lion Music pikte de band op en tot 2010 was de stroom aan complimenten en positieve reviews voor de releases van de band niet te stoppen.

Maar plots viel de band stil, Seventh Wonder ging op zoek naar een nieuwe drummer (Stefan Norgren, afkomstig van Lion’s Share), zanger Tommy Karevik herstelde lang van diverse stemproblemen en trad later toe tot Kamelot, ook een band met een drukke agenda. Tenslotte brak de band onverwacht met Lion Music. Frontiers Music Srl., het nieuwe label van de band, bracht één van de spaarzame live-concerten tijdens de adempauze uit in 2014. Pas in 2018 was er nieuw plaatwerk van de band, het zeventig minuten durende epos ‘Tiara’ was een prachtige conceptplaat (over conflicten tussen het humane ras en indringers van buiten de aarde) met een geweldige bombast en een diepe impact.

En nu dan ‘The Testament ‘. 53 minuten muzikaal toverwerk, verpakt in 9 songs. De productie is vet en men is erin geslaagd om de virtuoze intermezzo’s, het prachtige solo-werk en de majestueuze zang niet teveel te benadrukken en de songs in hun klasse te laten rijpen. En ja, de plaat is overweldigend, maar heeft genoeg rustpunten voor adempauzes, overdenkingen en terug-luister-momenten,

‘Warriors ‘, de eerste single van ‘The Testament’, opent de plaat met prachtige zanglijnen en onnavolgbaar gitaar- en baswerk. ‘The Light‘, de tweede single van dit album, is een genot; mooie thema’s, die in allerlei solospots overgaan, vuurwerk! ‘I carry The Blame‘ is een rustpuntje, het maakt de weg vrij voor ‘Reflections‘, een stevig, uitdagend en instrumentaal epos met invloeden van Symphony X en Shadow Gallery. ‘The Red River’ is een zwaar metalen technische track met een aantal melodieuze thema’s. ‘Invincible‘ en ‘Mindkiller’ zijn twee geweldige songs met prachtige baslijnen in de stijl van Marcel Jacob en Billy Sheehan. ‘Under A Clear Blue Sky‘ kent een dikke onderlaag van gitaren, een vette Hammond en een furieus slot, voor mij één van de prijsmomenten van deze plaat. Een laid-back-ballad ‘Elegy’ sluit de plaat licht theatraal af.

Wát een plaat alweer. Moddervet, helder, indrukwekkend, maar ook volgbaar en open. De Zweden van Seventh Wonder hebben het wederom geflikt en boeten niets in aan kwaliteit!

Tracklist

01 Warriors 4:43
02 The Light 6:19
03 I Carry the Blame 6:07
04 Reflections 5:36
05 The Red River 6:13
06 Invincible 3:39
07 Mindkiller 5:58
08 Under a Clear Blue Sky 8:46
09 Elegy 5:52

Rating: 89/100

Uitgever: Frontiers Music Srl.

Website: Seventh Wonder

Line up

Johan Liefvendahl – guitar
Andreas Blomqvist – bass
Tommy Karevik – vocals
Andreas Söderin – keyboards
Stefan Norgren – drums