Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Schavot - Galgenbrok | CD

Koos van Marle | 2 oktober 2021

Schavot is het hersenspinsel van Floris , die onder andere bekend is van Asgrauw, Meslamtea en het recent heropgerichte Sagenland. Blijkbaar had hij nog een stuk motivatie over, want het is zijn 3e release in een krappe 1,5 jaar. Met ‘Galgenbrok’ is het al snel duidelijk uit welk vaatje er getapt gaat worden. De met keyboards doorspekte black metal brengt ons rechtstreeks naar de “2nd wave” uit de jaren 90.

Wat betekent dit nu voor de leek? Licht melodieuze, door keyboards ondersteunde klassieke black metal. Daar kan je dan waarschijnlijk alsnog niets mee, maar ga er maar vanuit dat ze het toen ook zo maakten zoals Schavot klinkt. Of zet eens wat oudere Emperor, Ulver of Satyricon op, ter referentie. Origineel kunnen we dit namelijk niet noemen, maar als we dit als hommage bekijken, dan is dit best een aardige plaat. De drums zijn voornamelijk snelle blastbeats of dubbel bas tapijtjes die in dienst staan van de gitaarpartijen. Floris Velthuis zingt in zijn andere bands amper, maar blijkt ook over een flink raspende scream te hebben.

Het klinkt een beetje cliché, maar dit is nou net niet zo`n plaat die je nummer voor nummer uit elkaar moet trekken. Zet het lekker aan en waan je even terug in 1998, maar dan met een productie die niet achter het kippenhok plaatsvond. Geniet gewoon van dat lekkere solotje daar links en rechts of verbaas je over die keyboards her en der. Prima plaat.

Tracklist

01. Tussen muren 05:28
02. Galgenbult 04:17
03. Witte juffer 03:58
04. Helleveeg 05:07
05. Moerasland 04:27
06. Droglicht 04:40
07. Jammerklacht 03:21
08. Rooftocht 04:29

Rating: 70/100

Uitgever: Void Wanderer Productions & War Productions

Website: Schavot

Line up

Floris Velthuis – Zang, alle instrumenten