Scattered Storm – Oblivion | EP

Juliette Ruygrok | 22 juli 2021

Vanuit El Paso in Texas komt Scattered Storm. Het is een groep gevormd uit muzikanten die niet geheel nieuw zijn binnen de metal scene. Andre Acosta op vocalen is bekend van Pissing Razors en Years of Cold en zo kennen we Jay Arriaga op drums van Random Allusion en Years Of Cold, Eddie Garcia op bas is misschien wel het bekendste bandlid, hij richtte Pissing Razors op, maar speelde ook drums bij Overkill en bas bij Ministry. We kunnen dus het één en ander verwachten van Scattered Storm dat sinds 2019 bestaat, en nu zich laat horen met industrial groove metal.

‘Aeon Flux’ begint met een spannende intro. Al snel laat Kevin Armstrong zich gelden met een lekkere groove op de gitaren. Het geheel heeft een duistere en ietwat chaotische vibe, waarbinnen de vocalen van Andre Acosta prima passen. Het is rauwe agressie en het beukt er lekker in. ‘Under Fire’ begint met veel samples en electro invloeden in de intro. De plotse overgang brengt weer die zware groovende sound. Er gebeurt veel, en daardoor komt het soms wat rommelig over, toch houdt het stand, mede door de rauwe agressie die Andre Acosta op de vocalen brengt en het drumwerk van Jay Arriaga. De break is zweverig en raar, en daar is de opbouw in de clean vocals niet het beste van wat Scattered Storm tot dusver heeft gebracht. Die zweverig vibe blijft waardoor het prog v.s. groove lijkt te worden. ‘Under Fire’ voelt uiteindelijk rommelig aan, te rommelig.

‘Kingslayer’ is daarentegen een voorbeeld van hoe het ook kan. Weer die spannende en vage intro die gelukkig gedragen wordt door een ijzersterke overgang op de gitaar. De focus op clean vocals past goed in het geheel. De rustige break brengt de duisternis in het geheel, die verviolgens wordt opgevolgd door zware riffs en een goede bas. Heerlijk drumwerk vult het geheel aan. De opbouw is prima, hoewel op het eind de samples en de clean vocals wel een beetje afleiden van de toffe groove. Ook in ‘Empty’ wordt de opbouw sterk gedragen door mede een goede balans tussen het gitaarwerk en de vocalen. Het geluid wordt naarmate het nummer vorderd steeds voller, tot een agressieve explosie.

Met een vage en rommelige intro wordt ‘Necronomicon’ ingezet. Het beukt lekker, waarbij een duistere en dreigende vibe wordt vastgehouden. De break brengt wat rust, waarna de theatrale vocalen wederom niet het stekste zijn. Afgesloten wordt er met ‘Oblivion’ wat echt iets heel anders is. Met sterke Djent invloeden is het geheel een stuk rustiger en melodieuzer. Toch voelt het allemaal heel spannend, en wacht je af wat er gaat komen. Het blijft bij de rust en harmonie en dat is een total onverwachte afsluiter van een EP die veel energie bracht.

Scattered Storm heeft met ‘Oblivian’ een EP geproduceerd die blijft boeien. Je weet nooit echt wat er gaat komen. Het kan heel sterk zijn, met name met de groove in het gehele geluid en je hoort ook dat de band durft te expirimenteren. Dat laatste zorgt ervoor dat er ook stukken tussen zitten die vooral rommelig aanvoelen en waardoor je het vaker moet beluisteren om ook die kant van de band te waarderen.

Tracklist

01. Aeon Flux
02. Under Fire
03. Kingslayer
04. Empty
05. Necronomicon
06. Oblivian

Rating: 65/100

Uitgever: Blood Blast Distribution

Website: Scattered Storm