Satan - Earth Infernal | CD

Erik van Dijk |  31 maart 2022

Wanneer we denken aan Satan dan komt al snel het iconische album ‘Court in the Act’ naar boven. Sinds 2011 is dezelfde line weer actief en dit resulteerde al in drie lekkere heavy metal albums. Op 1 april verschijnt het zesde album ‘Earth Infernal’ via Metal Blade Records.

Satan, Blind Fury en Pariah zijn sinds eind jaren 70 verbonden met als eerste hoogtepunt ‘Court in the Act’ dat in 1983 het levenslicht zag. De uitstapjes van de bandleden van deze iconische debuutplaat gingen van eerder genoemde bands tot Skyclad en Blitzkrieg en meer.. Sinds 2011 is het vijftal stabiel en zijn de pijlen gericht op Satan en dit resulteerde in een aantal geweldige platen, waarvan het in 2018 ‘Cruel Magic’ best een nieuw hoogtepunt genoemd mag worden. ‘Earth Infernal’ telt tien nummers en brengt ons bijna 50 minuten aan pure heavy metal.

Vanaf opener ‘Ascendancy’ krijgen we een heerlijke dosis metal over ons uitgestort en na 50 minuten denk je; was dit het al, en drukt op repeat. Sterke heavy riffs en duellerende solo’s van het koppel Steve Ramsey en Russ Tippins en knappe vocalen van de inmiddels 68 jarige frontman Brian Ross die nog steeds met zijn hoge uithalen indruk weet te maken. Satan lijkt alsof het aan een tweede leven is begonnen. De lekkere up tempo nummers als ‘Burning Portrait’ en ‘Twelve Infernal Lords’ spreken tot de verbeelding.

Het instrumentale ‘Mercury’s Shadow’ is even een rustpuntje, waarna we met ‘A Sorrow Unspent’ een nummer krijgen met verschillende tempowisselingen, het nummer opent rustig en filmisch maar al snel gaat het tempo omhoog en hebben we hier weer een duidelijk Satan 

nummer. Hoewel de tracks niet veel voor elkaar onder doen, is de single ‘From Second Sight’ één van de favorieten. Muzikaal is dit een uitdagend nummer en vocaal lijkt er geen maat te staan op Brian Ross. Ook in het vervolg geen verassingen, al is het afsluitende ‘Earth We Bequeath’ wel weer van grote kwaliteit.

Het zesde Satan album ‘Earth Infernal’ is van een hoog niveau. Geweldige heavy composities met sterk en technisch gitaarwerk en een uitblinkende Brian Ross. Top album en verplichte kost voor liefhebbers van heavy metal.

Tracklist

01. Ascendancy 05:04
02. Burning Portrait 05:50
03. Twelve Infernal Lords 05:16
04. Mercury’s Shadow 02:50
05. A Sorrow Unspent 04:54
06. Luciferic 05:03
07. From Second Sight 03:52
08. Poison Elegy 05:11
09. The Blood Ran Deep 03:44
10. Earth We Bequeath 05:58

Rating: 90/100

Uitgever: Metal Blade Records

Website: Satan

Line up

Brian Ross – Vocals
Russ Tippins – Guitar
Steve Ramsey – Guitar
Graeme English – Bass
Sean Taylor – Drums