Sarayasign – Throne of Gold | CD

Manfred Werger |  23 mei 2022

Elk jaar kom je wel een plaat tegen, die je hélemaal omver blaast. Een schijf die iets met je doet, jou aangrijpt, een plaat die je steeds opnieuw beluistert om nieuwe dingen te ontdekken. Het debuut van Sarayasign is deze plaat van dit jaar, wat een indrukwekkende beleving! We duiken in deze conceptplaat, zijn bedenkers en de geweldige muzikanten achter het verhaal!

Sarayasign bestaat al een tijdje en werd rond 1994 gevormd door muzikanten uit Örebrö, Zuid-Zweden. Rond die tijd startte de drummer van de band, Jesper Lindbergh, ook met het bedenken van het concept van ‘Saraya’. ‘Saraya’ is de wereld in de pure vorm van de mensheid. De goden richtten het land in om de goedheid van de mens en de zorg voor elkaar, voor de natuur te waarborgen. Maar ‘The Dark‘, het slechte in de mensen, maakt de wereld stuk en de goden moeten iets doen om hun wereld te redden, om de balans terug te brengen. Een boek met geheime scripties om de orde te herstellen wordt op diverse plaatsen in Saraya verstopt. Maar in de dimensies van tijd zoeken ook de mensen van ‘The Dark‘ naar de pagina’s. Wie vindt de pagina’s het eerst én wordt de wereld kapot gemaakt of lukt het om Saraya te redden?

De plaat kent eigenlijk twee hoofdstukken, maar de songs zijn ook afzonderlijk te horen. Act 1 – ‘The Book Of Wisdom’, omvat de eerste zoektochten naar de pagina’s in de songs ‘The Book Of Wisdom’, ‘When Worlds Collide’, ‘Run’ en ‘Stranger In Ice’. Act 2 – ‘Distant Memories’, is een liefdesverhaal met een abrupt einde, waarin de zoektocht naar andere pagina’s van het boek een rol speelt. De songs ‘Distant Memories’, ‘If Only for A Moment’, ‘Sandman’ en ‘Throne Of Gold’ hebben betrekking op dit verhaal.

Ambitieus? Jazeker. Maar ‘Throne of Gold’ heeft je bij de kladden vanaf de eerste seconden. Zanger Stefan Nykvist (Heartwind, Stoneface en de Holy Diamonds Dio-cover band) is de ster

van het album. Zijn veelzijdige stem heeft veel weg van Joe Lynn Turner in Rainbow, Jorn Lande in Masterplan (luister eens naar ‘Stranger In Ice’, de eerste singles ‘When Worlds Collide‘ en ‘If Only For A Moment‘ en ‘Sandman‘, groots!) . De thema’s van de plaat doen denken aan Avantasia, Masterplan, Allen/Lande, Treat en de adem van dé metal-conceptplaat aller tijden ‘Operation Mindcrime’ is hier en daar voelbaar. Classic rock in een modern jasje, met pakkende thema’s, veel sfeer (o.m. door de backing vocals, vele keyboards en de soundeffects). De productie van bassist Daniel Lykkeklev en Jesper Lindbergh is droog en hard, ik vind de mix van Viktor Stenquist en Carl Jan Grimmark (beiden bekend van Narnia en Bob Rock) sterk, er is veel ruimte voor het riffwerk van de gitaar van Daniel Blohm, die als een John Sykes en een John Norum te keer gaat in o.m. ‘The Book Of Wisdom’. Heerlijke plaat!

Een ontdekking, dit Sarayasign? Een bewaard Zweeds geheim? Niet helemaal, de meeste bandleden uit de Zweedse scene hebben hun kwaliteiten al eens laten horen, maar Saraysign is een bijzonder avontuur. Het conceptalbum barst van de kwaliteit, het verhaal van de plaat is complex, maar mooi verwerkt in de songs. ‘Throne Of Gold‘ komt uit op het label van Narnia- en The Waymaker-zanger (en rockplatenverzamelaar) Christian Liljegren. De eerste videoclips van de band, geregisseerd door Joel Nilsson, zijn al te zien op YouTube. Wat een band!

Tracklist

01. The Book Of Wisdom
02. When Worlds Collide
03. Distant Meories
04. If Only For A Moment
05. Sandman
06. Run
07. Stranger In Ice
08. Throne Of Gold

Rating: 92/100

Uitgever: Melodic Passion Records

Website: Sarayasign

Line up

Stefan Nykvist: Lead and backing vocals
Daniel Lykkeklev: Bass
Daniel Blohm: Lead guitar
Andreas Hofgren Axelsson: Keyboards
Jesper Lindbergh: Drums, Rhythm guitar, Loops & Soundscapes