Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Rob Moratti – Epical | CD

Manfred Werger | 5 december 2022

Rob Moratti? Sympho – en progrockers kennen deze Canadese zanger van zijn korte periode (2008-2011) in Saga. Melodieuze rockers moeten even terugkijken naar zijn zangkunsten op de vier albums van Final Frontier in het eerste decennium van deze eeuw en ware AOR-verzamelaars hebben de vier solo schijven en het Journey cover album van Moratti (op AOR Heaven en Escape Music) al in hun bezit.

‘Epical’ is Rob’s vijfde soloschijf en zijn eerste plaat voor het Italiaanse Frontiers Music Srl. label. Opvallend is dat Moratti alle creatieve en muzikale vrijheid kreeg van het doorgaans vrij directieve label. Hij produceerde, mixte en masterde het album zelf. Ook scheef hij de meeste nummers zelf, hier en daar schoten Felix Borg (drums) en toetsenist Fredrik Bergh te hulp.

De vrijheid voor de muziek, de eigen composities, de uitstekende band (met Joel Hoekstra (Whitesnake, Night Ranger) op gitaar, bass master Tony Franklin (The Firm, Blue Murder, Whitesnake, Kenny Wayne Sheperd) in de band en zangers Steve Augieri ( Tall Stories, Journey), Ulrick Lönnquist en Pete Alpenborg in de backing vocals kun je niet in de fout gaan, zij vormen de basis voor een zeer puik album.

De invloeden van een Journey “new era” zijn niet ver weg. De plaat start lekker vlot met drie nummers, die in de lijn liggen van deze band (‘Can I Hold You For A While’, ‘Masquerade’, en ‘Nothing Left To Say’ (met een Starship riffje)). Joel Hoekstra is lekker op dreef met stevige riffs en virtuoze solo’s! ‘Valerie’ neigt naar de typische Scandinavische Frontiers acts, maar ook naar Steve Perry’s soloplaten. Het pittige ‘Hold On’ is gedreven, Stan Bush-achtig, ook Work Of Art is een sterk referentiepunt. ‘For The Rest Of Your Love’ heeft wat meer diepte, commerciële Daryl Braithwaite-trekjes. Zanger Steve Augieri is op deze track ook te horen, mooi gedaan.

‘Stay The Night’ doet me denken aan een radiovriendelijke ‘Prophet’ en het Zweedse Eclipse. ‘Love‘ is een Work of Art kopie, mét een fraaie solo van Hoekstra. In ‘Crash And Burn’ gaat Moratti flink de hoge registers in en de song maakt plaats voor de mid-tempo ‘You Keep Me Waiting’ met een duidelijke REO Speedwagon twitch. ‘Strangers’ sluit der plaat na 45 minuten af, lekkere track met Night Ranger en Alias invloeden.

Fijne plaat, met name voor de melodieuze rockers valt er veel te genieten. De gitaarfreaks komen ook aan hun trekken, Joel Hoekstra is een beresterke muzikant. Toch zoekt Moratti het veel in het hetzelfde straatje; gelijke thema’s, te herkenbare hooks, dat is wel jammer. Met een zangstem van zijn klasse én “creative freedom” had hij meer moeten doen, zeker met de muzikale klasbakken achter zich. Hopelijk krijgt Moratti hiervoor wat meer kansen op zijn volgende platen bij Frontiers Music Srl.

Tracklist

01. Can I Hold You for a While
02. Masquerade
03. Nothing Left to Say
04. Valerie
05. Hold On
06. For the Rest of My Life
07. Stay the Night
08. Love
09. Crash and Burn
10. You Keep Me Waiting
11. Strangers

Rating: 80/100

Uitgever: Frontiers Music Srl.

Website: Rob Moratti

Line up

Rob Moratti – Lead Vocals & Background Harmonies
Joel Hoekstra – Rhythm & Lead Guitars
Pete Alpenborg – Rhythm Guitars & Keyboards
Tony Franklin – Bass
Felix Borg – Drums & Percussion, Keyboards on Track 11

Guest Musicians

Fredrik Bergh – Keyboards on Track 6