Rising Insane – Afterglow | CD

Juliette Ruygrok | 12 december 2021

De Duitse formatie Rising Insane bestaat al sinds 2017, na hun debuutalbum ‘Nation’, dat uit kwam in eigen beheer, ging het vrij snel en wisten ze aardig naam op te bouwen. In 2019 werd er getekend bij Long Branch Records en brachten ze het studio album ‘Porcelain’ uit. Hiermee wisten ze wereldwijd de aandacht te trekken, dit werd nog meer toen ze cover maakte van ‘Blinding Lights’ van The Weeknd. Helaas is er door corona weinig van touren terecht gekomen. Gelukkig was er wel tijd voor nog een album, waarop ze hun post hardcore / metalcore roots nog verder konden ontwikkelen. Na ‘Pocelain’ ligt de lat hoog, eens kijken wat ‘Afterglow’ brengt…

De gelijknamige album opener begint in ieder geval rustig maar de vocalen van Aaron Steineker voorspellen dat er heel wat beuk geweld aan zit te komen. Stevige riffs van Sven Polizuk en Florian Köchy slepen je mee. Het drumwerk Robert Küling heeft soms wat weg van een machinegeweer. Het geheel is rete strak en het geluid goed gebalanceerd. De overgangen en vooral de samenwerking tussen de harde grunts en goed clean vocals springt er direct uit. Dit smaakt naar meer.

‘Meant To Live’ begint met wat moeilijke drumritmes, die overgaan in een mooi melodiues geheel met de nadruk op clean vocals. De vocalen worden gebruikt voor de opbouw wat een leuk rockend geheel inluid. Met een lekkere groove gaat ‘War’ van start. Met de dreigende vocalen van Aaron Steineker wordt leuk gespeeld. Dit is een toffe harde rammer, met goede versnellingen, toffe tempowisselingen en wederom goed in balans. Na de break zorgen harde screams voor de opbouw naar het einde en dit is bijzonder goed gedaan.

‘Serenade’ heeft een bijzonder en toch wel duister intro. De inbreng maar vooral de wisselingen tussen mean en clean vocals is zo bijzonder goed. Het gitaarspel is groovend, maar in dit nummer ook zeer bepalend voor de flow van de band in het samenspel met drummer Robert Küling. Er gebeurt veel, maar het blijft een geheel door uitmuntende inzet van de gitaren en vocalen.

Met een spannend intro dat subtiel aangevuld wordt door de gitaren wordt misschien wel het tofste nummer van het album ingezet. ‘Oxygen’ is rap, agressief en kent ook sterke melodieuze stukken waarin de agressie niet verloren gaat. De drums, de gitaren de vocalen alles klopt! Het kan niet genoeg gezegd worden, de balans tussen mean en clean is binnen Rising Insane zo verschikkelijk goed, dat in combinatie met een mooi vol geluid is gewoon smullen.

Is dan alles uitmuntend? ‘Surface’ is wat rommelig in het intro. Het is hard rammen en dat voelt een beetje chaotisch binnen het volle geluid van de band. Het wordt wel iets sterker na een minuut door de inzet van rappe vocalen en sterk gitaarspel, maar het is soms te snel, te hard.

Met een rustig intro waarbij de nadruk op clean vocals ligt gaat ‘Something Inside Of Me’ van start. Het trekt al snel open met lekkere mean vocals en rammende gitaren. De groove en de sterke samenwerking is terug! De tempowisselingen zijn strak en het refrein is mooi, en toch ook energiek. Maar het zijn toch vooral de groove en de versnellingen die het hier doen.
‘Bend And Break’ begint rustig, maar ow shit die overgang!! Als snel horen we weer die lekkere agressie. Hier weer ijzersterke overgangen en met name ook zeer sterke clean vocals binnen het geheel. De rammende break brengt de nodige agressie, dit in contradictie met clean vocals en melodie naar het refrein is echt heel sterk gedaan.

Met ‘Imprisoned’ wordt er afgesloten. Dit is misschien niet het sterkste nummer van het album. De overgangen zijn iets te plots en dat komt omdat de hardere stukken te ver af staan van de mooie melodie, die misschien iets wat te rustig is. Dat mag de pret niet drukken want Aaron Steineker maakt nog steeds indruk met de mean vocals, hoewel de clean vocals in de mix misschien iets aan de hoge kant zitten.

‘Afterglow’ is in ieder geval een indrukwekkend album. Het is knap hoe te zien hoe Rising Insane zo’n goed album neer weet te zetten na het succes van ‘Porcelain’. Dit is in ieder geval een aanrader voor de metalcore fan die wel van een beetje beuken houdt. Het is hopen dat er snel weer volle bak getourd kan worden want Rising Insane verdient het om ‘Afterglow’ aan het publiek te presenteren.

Tracklist

01. Afterglow 04:19
02. Meant To Live 03:53
03. War 03:48
04. Flightless Bird 03:35
05. Serenade 03:31
06. Oxygen 03:12
07. Breakout 03:34
08. The Surface 03:06
09. Something Inside Of Me 03:57
10. Broken Homes 03:16
11. Bend And Break 03:06
12. Imprisoned 03:42

Rating: 90/100

Uitgever: Long Branch Records

Website: Rising Insane

Line up

Aaron Steineker – Vocals
Florian Köchy – Vocals, Guitar
Sven Polizuk – Guitar
Ulf Hedenkamp – Bass
Robert Kühling – Drums