Release The River - Spirit Corrupt | EP

Erik van Dijk | 28 januari 2022

Release The River is een blackened death metal band ontstaan uit de asresten van de progressieve death metal band Illusionless. De Leidse band is ontstaan in 2019 en brengt op 11 februari de eerste EP ‘Spirit Corrupt’ uit in eigen beheer.

Muzikaal zijn er nagenoeg geen raakvlakken met Illusionless, Release The River brengt met blackened death metal iets compleet anders. De bezetting is voor een groot deel ongewijzigd gebleven, alleen Illusionless zanger Melle Brouwer is niet meer van de partij. De vocalen worden nu ingevuld door Zeno de Jong die daarnaast ook gitaar en synths voor zijn rekening neemt. De line up wordt gecomplementeerd door bassist Jeroen Serdijn en drummer Joshua Wells. ‘Spirit Corrupt’ telt vijf nummers en duurt bijna 24 minuten.

Het album opent met het nummer ‘Spiritual Poison’ en de snelle drums en brute vocalen verrassen. Er wordt goed gespeeld met tempo’s en ook de solo is sterk en bijpassend, het gesproken woord haalt de gang er een beetje uit maar verder is dit een beest van een nummer. ‘Prometheus’ is een wat bombastischer nummer, trager en lomper. De clean vocals geven het nummer een andere sfeer en deze werken goed met de brute vocalen. Een interessant nummer dat je eigenlijk gewoon live zou moeten zien. ‘River Of Sorrow’ opent en eindigt met het gebruik van synths. Een wat duister instrumentaal nummer waarbij de solerende gitaar het verschil maakt. Wat verder opvalt is de sterke opbouw van het nummer.

‘Behold The Skygazer’ is de eerste single van de EP en is wat mij betreft één van de sterkste nummers. Het nummer opent met een beukende gitaarriff met strakke drums en heeft iets van groove. 

Het melodische gitaarspel doet wat Oosters aan, waar de vocalen puur black metal zijn. Het nummer is mid tempo en ook hier is duidelijk aandacht besteed aan de opbouw. ‘Wide Eyed Worshipper’ is met ruim zeven minuten het langste nummer op de EP. De inzet van synths zijn hier wat prominenter totdat ineens het tempo omhoog gaat, strakke breaks en weer clean vocals geven het nummer iets onvoorspelbaars en dat maakt het nummer aantrekkelijk.

De eerste EP ‘Spirit Corrupt’ van Release The River pakt je niet meteen na een luisterbeurt, de nummers zijn complex door de eenvoud en duidelijk is dat er veel aandacht is besteed aan de opbouw van de composities. De EP verschijnt op 11 februari vooralsnog alleen digitaal en is dan o.a. te beluisteren via Spotify.

Tracklist

01. Spiritual Poison 03:41
02. Prometheus 05:04
03. River Of Sorrow 03:27
04. Behold The Skygazer 04:23
05. Wide Eyed Worshipper 07:10

Rating: 85/100

Uitgever: Eigen beheer

Line up

Zeno de Jong – Lead vocals, Guitars & Synths
Jeroen Serdijn – Bass, Backing Vocals & Spoken word
Joshua Wells – Drums