Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Queensrÿche - Digital Noise Alliance | CD

Erik van Dijk | 25 september 2022

De Amerikaanse progressieve heavy metal band Queensrÿche werkt toe naar de release van het 16e studioalbum. Het album dat de naam ‘Digital Noise Alliance’ heeft meegekregen is inmiddels het vierde album met zanger Todd La Torre en verschijnt op 7 oktober via Century Media Records.

Ten opzichte van ‘The Verdict’ uit 2019 hebben zich weer twee wijzigingen in de line up voorgedaan. Gitarist Parker Lundgren heeft plaatsgemaakt voor Mike Stone en daarnaast heeft drummer Casey Grillo het plekje op de drumkruk bezet. Op ‘The Verdict’ was Todd La Torre nog te horen op drums, dit nadat oer lid Scott Rockenfield er in 2018 de brui aan gaf. Het nieuwe album telt 12 nummers, waarvan 1 cover en is opgenomen in de Planet-Z studio waar Zeuss verantwoordelijk was voor het mixen en masteren.

Het album opent met het nummer ‘In Extremis’, een lekker up tempo nummer met sterk gitaarwerk en dito vocalen. Een nummer dat je eigenlijk van Queensrÿche verwacht en de reden waarom je nog steeds platen koopt van deze band. ‘Chapters’ en ‘Lost in Sorrow’ hebben iets minder tempo en zijn simpelweg lekkere heavy nummers. Lekkere solo’s en Todd La Torre laat horen dat hij nog steeds een geweldige zanger is, wat een strot heeft die man. ‘Sicdeth’ is de overtreffende trap van de nummers hiervoor. Dit nummer heeft alles, progressief met agressieve drums van nieuwkomer Casey Grillo, verschillende wendingen van traag en gevoelig melodisch naar heerlijk up tempo. Met ‘Behind the Walls’ en ‘Nocturnal Light’ wordt er weer wat gas teruggenomen, maar ook dit zijn nummers met de overduidelijke Queensrÿche signatuur. Nummers met een sterke opbouw en heerlijke solo’s en hier en daar een catchy refreintje.

Bij ‘Out of the Black’ gaat het tempo weer iets omhoog, en het moge duidelijk zijn dat dit de nummers zijn die mij het meeste aanspreken, zonder de andere songs te kort te willen doen. Zo kan ook ‘Forest’ mij bekoren. Een gevoelige ballad, waar eigenlijk alleen een knappe solo aan ontbreekt. ‘Realms’ en ‘Hold On’ zijn weer heavy rockers in het midden tempo, nummers met kop en staart en zondermeer vermakelijk. ‘Tormentum’ is een geweldige afsluiter, let hier met name op de drums van Casey Grillo en zijn mokerslagen. Het nummer dat zo’n 7 ½ minuut duurt kent verschillende wendingen waar Michael Wilton ruim de kans krijgt zich te laten horen. Een fijne progressieve afsluiter. Wacht, we hebben nog een bonusnummer. Het heerlijke Billy Idol nummer ‘Rebel Yell’ komt voorbij. Voegt het iets toe? Nee, wanneer je als Queensrÿche aan een al geweldig nummer begint zonder iets toe te voegen,  kun je het beter achterwege laten.

‘Digital Noise Alliance’ is gewoon weer een typerend Queensrÿche album dat min of meer in de lijn der verwachting ligt. Als liefhebber van de band kun je het album moeilijk negeren, het behoort simpelweg in je platenkast. Het album verschijnt op CD met een Limited edition Boxset en op vier kleuren vinyl, dus er moet wel iets leuks voor je bij zitten…

Tracklist

01. In Extremis 04:41
02. Chapters 03:43
03. Lost in Sorrow 05:12
04. Sicdeth 04:42
05. Behind the Walls 06:14
06. Nocturnal Light 05:43
07. Out of the Black 04:19
08. Forest 04:46
09. Realms 03:48
10. Hold On 04:56
11. Tormentum 07:29
12. Rebel Yell 04:48

Rating: 87/100

Uitgever: Century Media Records

Website: Queensrÿche

Line up

Eddie Jackson – Bass
Michael Wilton – Guitars
Mike Stone – Guitars
Todd La Torre – Vocals
Casey Grillo – Drums