Protector - Excessive Outburst of Depravity | CD

Erik van Dijk |  1 juli 2022

Protector is een van oorsprong Duitse thrash metal band ontstaan in 1986. Door de vele line up wisselingen hield de band op te bestaan in 2003. Plots verscheen in 2011 een demo en Protector was terug. Inmiddels werkt de band toe naar de release van het achtste album, ‘Excessive Outburst of Depravity’ verschijnt op 1 juli via High Roller Records.

Het was zanger Martin Missy die Protector in 2011 nieuw leven inblies. Martin richtte eerst in 2003 de cover band Martin Missy and the Protectors op en bracht met een compleet vernieuwde line up een demo uit. Die line up, met naast Martin Missy drie Zweden, is nog steeds actief en verantwoordelijk voor de nieuwe release ‘Excessive Outburst of Depravity’. Het nieuwe album telt 11 nummers, is gemixt en gemastered door Patrick W. Engel en verschijnt naast digitaal en CD op verschillende kleuren vinyl.

Protector gaat voortvarend van start met het snelle nummer ‘Last Stand Hill’. Beukende drums, melodisch gitaarwerk en herkenbare rauwe vocalen van Martin Missy zijn de ingrediënten die het nummer tekenen. ‘Pandemic Misery’ heeft hetzelfde recept, raast aan je voorbij en verhaalt natuurlijk over de vruchteloze Covid periode. Wanneer je denkt het kan niet sneller en bruter dan komt het niets ontziende ‘Referat IV B 4’. Het nummer, dat tekstueel gebaseerd is op de tweede wereldoorlog, trekt in sneltreinvaart aan je voorbij.

Met ‘Open Skies and Endless Seas’ gaat de storm even liggen en krijgen we een nummer met meer nuance. Er ontstaat meer ruimte voor melodie en het nummer heeft een lichte groove. Met ‘Infinite Tyranny’ en ‘Perpetual Blood Oath’ gaat het tempo weer omhoog en blijkt dat nummers op tempo toch wel het krachtigst zijn. Nummers als ‘Thirty Years of Perdition’

spreken beduidend minder aan, maar gelukkig pakt Protector de handschoen op en is het vervolg sterk. Uitschieter is wat mij betreft slotnummer ‘Morse Mania’.

Protector brengt met ‘Excessive Outburst of Depravity’ een lekker bruut en snel thrash metal album.Wie van snelle ongepolijste thrash metal houd doet er goed aan dit plaatje een luisterbeurt te geven.

Tracklist

01. Last Stand Hill 04:29
02. Pandemic Misery 03:22
03. Referat IV B 4 03:21
04. Open Skies and Endless Seas 05:01
05. Infinite Tyranny 03:35
06. Perpetual Blood Oath 04:13
07. Thirty Years of Perdition 05:11
08. Cleithrophobia 04:56
09. Toiling in Sheol 04:18
10. Shackled by Total Control 05:52
11. Morse Mania 03:13

Rating: 77/100

Uitgever: High Roller Records

Website: Protector

Line up

Jimmy Lundqvist – Guitars
Pontus “Penki” Samuelsson – Bass, Vocals
Arvid Borg – Drums
Markus Svensson – Guitars