Paradise Lost - At The Mill | CD

Eus Straver | 7 augustus 2021

Paradise Lost werd in 1988 opgericht, niet veel later tekende de band bij Peaceville Records, voordat deze deal werd gesloten was het debuutalbum ‘Lost Paradise’ al opgenomen dat uiteindelijk in februari 1990 verscheen waarop de band ons een donkere death/doom sound presenteerde. Iets meer dan een jaar na de release van het debuut verscheen de opvolger ‘Gothic’ waarop de band hun eerdere sound begon los te laten door het toevoegen van onder andere keyboards en meer en meer melodie. De band kende vervolgens hoogtijdagen met het uitbrengen van de albums ‘Shades Of God’ (1992), ‘Icon’ (1993) en ‘Draconian Times’ (1995).

De jaren daarna ging sloeg de band echter een compleet andere weg in zoals op het album ‘Host’ (1999). De metal invloeden waren totaal verdwenen en hadden plaats gemaakt voor een melancholische, catchy en electro/synth sound met invloeden van bands uit de jaren tachtig zoals Duran Duran, Depeche Mode en The New Order. Met het uitbrengen van ‘Paradise Lost’ in 2005 en het in 2007 verschenen album ´In Requiem´ had Paradise Lost zich hervonden en kon de band rekenen op positieve kritieken van zowel de pers als ook de fans. Ook het sterke ‘Faith Divides Us – Death Unites Us’ uit 2009 kon mijn goedkeuring genieten. Inmiddels zijn we alweer meer dan 10 jaar verder en heeft de band niet stilgezeten.

De recente albums van Paradise Lost bevatten opnieuw de nodige doom en death invloeden uit de begin periode van de band zoals goed te horen is op het voorlaatste album ‘Medusa’ dat in 2017 verscheen waarbij de band een deel van hun oude fans met gemak wist terug te winnen. Ook de laatste release ‘Obsidian’ die in 2020 uitkwam wist mij te bekoren. Net als zovele bands tijdens de corona lockdown was Paradise Lost genoodzaakt hun live activiteiten nagenoeg te staken en heeft de band een liveshow opgenomen zonder publiek die op 5 november 2020 werd uitgezonden. Deze show is op 16 juli via Nuclear Blast Records op zowel vinyl, cd en Blu-ray verschenen.

Wat we te horen krijgen is een bloemlezing uit het complete oeuvre van de band, te weten 16 sterke songs waarvan er maar liefst drie van het meest recente ‘Obsidian’. De albums ‘Icon’, ‘In Requiem’ en ‘The Plague Within’ zijn elk met twee songs vertegenwoordigd en in totaal komen er maar liefst 11 platen aan bod, al met al een goede score. Na de sterke opener ‘Widow’ gaat het verder met het slepende en melancholische ‘Fall From Grace’ waarbij de heer Holmes zijn draai gevonden lijkt te hebben. Dit is echter niet het gehele album het geval, tijdens een nummer als ‘Shadowkings’ klinkt hij wat inspiratieloos en eentonig. Het album bevat echter genoeg om van te smullen, luister maar eens naar klassiekers als ‘Gothic’, ‘One Second’ en ‘As I Die’ die uitstekend gebracht worden.

Natuurlijk klinkt het gitaarwerk van Mackintosh als vanouds en word er hier een daar een keyboard lijntje en vrouwenzang in de mix toegevoegd waardoor de songs extra diepgang krijgen. Nu was zanger Nick Holmes altijd al een man van weinig woorden, maar wat opvalt aan deze registratie is dat er tussen de nummers door geen woord wordt gesproken maar dat lijkt mij een bewuste keuze van de band omdat er bij deze live registratie geen publiek aanwezig is geweest. Tegen het einde krijgen we nog wat meer recentere songs te horen zoals ‘No Hope In Sight’, het slepende en doomy ‘Beneath Broken Earth’ en het afsluitende ‘Darker Thoughts’ van het meest recente album en deze songs boeten niets aan kracht in.

Al met al weet Paradise Lost met ‘At The Mill’ een prima live album af te leveren waarbij de band voldoende variatie in songkeuze weet te bieden. Vooral de band weet een strakke show neer te zetten en de heer Holmes doet zoals we van hem gewend zijn gewoon zijn ding.

Tracklist

01. Widow
02. Fall From Grace
03. Blood And Chaos
04. Faith Divides Us – Death Unites Us
05. Gothic
06. Shadowkings
07. One Second
08. Ghosts
09. The Enemy
10. As I Die
11. Requiem
12. No Hope In Sight
13. Embers Fire
14. Beneath Broken Earth
15. So Much Is Lost
16. Darker Thoughts

Rating: 78/100

Uitgever: Nuclear Blast Records

Website: Paradise Lost

Line up:

Nick Holmes – Vocals
Gregor Mackintosh – Guitar
Aaron Aedy – Guitar
Stephen Edmondson – Bass
Adrian Erlandsson – Drums