Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Metalucifer - Heavy Metal Ninja | EP

Erik van Dijk |  18 februari 2022

Voor wie de jaren de opkomst van de heavy metal uit de jaren 80 uit Japan nog voor de geest kan halen is de release van Metalucifer wellicht iets van herkenning. De band is oorspronkelijk ontstaan in 1995 als side-project van de black / thrash metal band Sabbat en bracht een paar albums uit. De laatste jaren verschenen voornamelijk live opnames en splits maar anno 2022 is er weer een EP met nieuw werk. ‘Heavy Metal Ninja’ verschijnt op 25 februari via Iron Oxide Records.

Als liefhebber van heavy metal heb ik het label Iron Oxide Records hoog staan, Hoewel het label pas in 2020 is ontstaan werden er sterke releases uitgebracht van bands als Creatures, Konquest en vooral Midnight Spell, en voor alle duidelijkheid de release van Metalucifer komt niet voor in dit rijtje. Maar goed, de reacties in onze FaceBook groep op mijn post van deze band zorgde er voor dat ik de EP toch een luister beurt gaf. Voor alle duidelijkheid, ik laat liever een release links liggen dan dat ik een album afzeik. Maar goed, heavy metal uit Japan, ik geef het een kans.

Terug naar Metalucifer. Ik had nog nooit van de band gehoord en dit terwijl ik een grote liefde heb voor in ieder geval Loudness en in mindere mate Earthdhaker of andere Japanse bands in het heavy genre. Mijn eerste luisterbeurt van Metalucifer’s ‘Heavy Metal Ninja’ deed mij verbazen. Allereerst komen er vier nummers voorbij in de Engelstalige versie, het Engels is nagenoeg onverstaanbaar en geloof me dat Minoru Niihara (Loudness) verstaanbaarder was in de jaren 80 dan Gezolucifer anno 2022. Daarnaast is de vocale inbreng flink onder de maat, om niet te zeggen abominabel. Muzikaal krijgen we hier een slap aftreksel van de mindere nummers van een band als Anvil, dat is in ieder geval het referentie punt dat als eerste in mij op komt.

De vier nummers hebben allen “heavy metal” in de songtitel en het album opent met ‘Born to Play Heavy Metal’. Het meest positieve is de gitaarsolo, Elizabigore is best een goede solist, het nummer zou echter het saaiste en minst aansprekende nummer zijn op Anvil’s debuut album. ‘Heavy Metal Ninja’, de eerste single van de EP, heeft ook een hoog Anvil gehalte (Steve “Lips” Kudlow wordt niet vrolijk van deze review) en klinkt muzikaal best naar behoren, vocaal is het niet best. ‘New Wave of British Heavy Metal’ refereert aan de golf metal die voortkwam uit de UK, het gitaarwerk is ook hier best te doen, maar net als vele bands zou ook Metalucifer in die periode niet komen bovendrijven.

Bij ‘Heavy Metal Bang Your Heads’ gaat het tempo flink omhoog en krijgen we het beste nummer van de EP. Muzikaal dik in orde en de zang is minder storend, de “over the top” high pitch uithalen doen het niet, maar de basis is best oké. Wat volgt doet mij schreeuwen om bretels, jawel de broek zat af. De nummers worden herhaald in het Japans en met name ‘Born to Play Heavy Metal’ is bijna te lachwekkend. Ook bij de andere nummers is er een Engelstalig refrein, het overige Japans maakt het geheel helaas niet beter.

Met alle respect, dit is niet de standaard anno 2022 en ik begrijp werkelijk waar niet waarom Iron Oxide dit ook maar heeft overwogen uit de brengen. ‘Heavy Metal Bang Your Heads’ is het enige aansprekende nummer op deze EP, zowel in het Engels als Japans, maar het geheel is dik onder de maat, maar dan ook dik onder de maat.

Tracklist

01. Born to Play Heavy Metal (English version)
02. Heavy Metal Ninja (English version)
03. New Wave of British Heavy Metal (English version)
04. Heavy Metal Bang Your Heads (English version)
05. Born to Play Heavy Metal (Japanese version)
06. Heavy Metal Ninja (Japanese version)
07. New Wave of British Heavy Metal (Japanese version)
08. Heavy Metal Bang Your Heads (Japanese version)

Rating: 40/100

Uitgever: Iron Oxide Records

Website: Metalucifer

Line up

Gezolucifer – vocals
Elizabigore – guitars
Ossiandozer – bass
Zorugelucifer – drums