Mega Colossus – Riptime | CD

Erik van Dijk | 5 december 2021

‘Riptime’ is het derde album van de Amerikaanse heavy metal band Mega Colossus. De band uit Raleigh, Noord Carolina is ontstaan in 2005 onder de naam Colossus en wijzigde de naam bij de release van het tweede album ‘HyperGlaive’ in 2016. Opmerkelijk is dat de albums via kleine Duitse labels verschenen en dat geldt ook voor ‘Riptime’ dat op 17 december verschijnt via Rafchild Records.

Met een nieuwe gitarist in Chris Miljard (2021) en bassist in Anthony Micale sinds 2017, is de line up ten opzichte van het vorige album gewijzigd. In de begeleidende tekst van dit album werd aangekondigd dat Mega Colossus een meer agressief geluid brengt en hoewel ik niet bekend was met het eerdere werk, klonk dat veelbelovend, ‘Riptime’ telt zeven nummers en duurt 40 minuten, het openingsnummer is ‘Razor City’ dat in september werd uitgebracht als single. Een stevig up tempo heavy metal nummer dat mijn aandacht trok en de reden was om in dit album te duiken.

Bij de nummers ‘Midnight Zone’ en ‘Vigilo Confido’ is het tempo wat lager en krijgen we meer traditionele US metal nummers voorgeschoteld. De vocalen van Sean Buchanan zijn sterk en het gitaarwerk / solowerk is goed verzorgd, echter wordt het niveau van het openingsnummer niet aangetikt. Datzelfde geldt eigenlijk voor ‘Tinker Tanner’, het nummer is nog wat trager, waar het vocale gedeelte knap is ingevuld. De ietwat plotse tempoversnelling geeft het nummer net wat meer ballen. De tweede single van het album is ‘Run to the Fight’ en dat is niet verbazingwekkend. Na het gitaarintro worden we weer eens getrakteerd op een snel en heavy nummer en dit is toch waar de kracht van Mega Colossus ligt.

Bij ‘Boiling Seas’ ligt het tempo ook weer lekker hoog, strakke drums en wederom sterke

vocalen maken het nummer, waar de duellerende solo’s de krenten in de pap zijn. Het afsluitende ‘Iron Rain’ is met acht en halve minuut het langste nummer. Bij aanvang laat gitarist Bill Fischer zich nog eens goed horen met sterk gitaarspel, waarna we wederom een sterk en heavy nummer te horen krijgen.

Mega Colossus brengt met ‘Riptime’ inderdaad een wat agressievere aanpak in het geluid. De eerste single ‘Razor City’ is mijn overduidelijke favoriet, maar er is meer om van te genieten. Liefhebbers van traditionele US metal doen er goed aan het album te beluisteren.

Tracklist

01. Razor City 05:12
02. Midnight Zone 05:24
03. Vigilo Confido 05:44
04. Tinker Tanner 05:14
05. Run to the Fight 06:52
06. Boiling Seas 03:47
07. Iron Rain 08:31

Rating: 75/100

Uitgever: Rafchild Records

Website: Mega Colossus

Line up

Bill Fischer – Guitars
Sean Buchanan – Vocals
Doza Mendoza – Drums
Anthony Micale – Bass
Chris Miljard – Guitars