Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Maverick – Silver Tongue | CD

Manfred Werger | 9 juli 2024

Maverick, uit Noord-Ierland, bestaat al zo’n twaalf jaar. ‘Silver Tongue’ is hun nieuwste schijf, uitkomend op Metalapolis Records uit Ludwigsburg. Het is de vijfde plaat van de band. Ik ben benieuwd, bezit hun vroegere werk, maar was niet onder de indruk van de laatst verschenen ‘Ethereality’ (2021).

Maverick is vrij onbekend in het wereldje van de stevige rock en metal. Jammer, eigenlijk, want de band maakt puike, stevige hardrock in de stijl van Shotgun Messiah, de prille Skid Row, Alter Bridge en de wat moderne Tygers of Pan Tang en Praying Mantis. Vette riffs, een dikke ritmesectie en uitstekend gitaar – en zangwerk sieren hun schijven. ‘Big Red’ is mijn favoriet van hen. Ik draai deze plaat nog wel eens; goede, pakkende songs en gastrollen van Jakob Samuel (The Poodles) en Kane Roberts, gitarist van Alice Cooper. Uithangbord van de band is zanger David Balfour,  die met zijn unieke, krachtige stem zijn stempel op de melodieën drukt.

Na een vierde, wat tegenvallende plaat en de Coronaperiode zakte Maverick wat weg, maar de band is weer bijeen in de prille bezetting. Met de volledige band werd ‘Silver Tongue’ opgenomen in “the homeland”, alleen voor de opnames van de drums werd uitgeweken naar Ashville in de VS. Ryan Balfour, gitarist,  verzorgde de productie, de mix en mastering werden gedaan in Neal Calderwood’s Manor Park Studios. De plaat komt uit met een prachtig hoeswerk, de print zal het goed doen op posters en T-shirts, heel gaaf.

Eerlijk is eerlijk, ‘Silver Tongue’ knalt lekker binnen! ‘Puppet Show’ is een fijne stamper met alle ruimte voor de geweldige lead vocals en de gitaren van Ryan en Ric. ‘Sweet Surrender’ is een riffy beuker en maakt plaats voor het gave ‘Daywalker’,  een toetapper met de nodige klasse.

‘Lorelei’ is een mooie ballade met een herkenbaar refrein.  ‘Halfway To Heaven’  trekt het tempo weer omhoog. Geweldige vibe met een wat rustiger midden-thema. ‘Evenfall ‘zal het live goed doen, een midtempo song met een pittig riffje en gaaf zangwerk. In het middenstuk van de plaat zitten de parels, want ‘Bloody Mary’ en ‘Time‘ verschenen eerder op single. Logge tracks, met mooie wendingen en hele fraaie gitaarsolo’s.  ‘Hideaway‘ en het gave ‘Cheyenne’ hebben wat van Thin Lizzy, mooie herkenbare rockers. In ‘Do Or Die’ zit wat van het prille Def Leppard, puike stamper!  ‘Silver Tongue’ eindigt na bijna 49 minuten met ‘We All Die Young’, een cover van Steelheart, afkomstig van het ‘Time’ album. Later werd deze song gecoverd door ‘Steel Dragon‘ voor de ‘Rock Star’ film. Maverick maakt er iets gaafs van!

Wat een toffe plaat! Het is jammer dat Maverick weinig speelt, op basis van deze sterke schijf zou de band weer flink moeten toeren. De liefhebbers van melodieuze rock en metal worden op hun wenken bediend met deze mooie luistertip!

Tracklist

01. Puppet Show (3:34)
02. Sweet Surrender (3:33)
03. Daywalker (3:41)
04. Lorelei (4:46)
05. Halfway to Heaven (3:42)
06. Evenfall (3:45)
07. Bloody Mary (3:44)
08. Time (4:06)
09. Hideaway (4:39)
10. Do or Die (4:35)
11. Cheyenne (4:10)
12. We All Die Young (4:29)

Uitgever: Metalapolis Records 

Rating: 85/100

Website: Maverick 

Line up

David Balfour – Lead vocals
Ryan Sebastian Balfour – Guitars
Ric Cardwell – Guitars
Richie Diver – Bass
Mike Ross – Drums

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.