Maule – Maule | CD

Erik van Dijk | 8 december 2021

De Canadese heavy metal band Maule is ontstaan in 2017 en bracht twee jaar later een demo uit genaamd ‘From Hell’. Met de demo in de hand sleepte de band uit Vancouver een platendeal binnen en zodoende verschijnt het debuutalbum ‘Maule’ op 14 januari via Gates of Hell Records.

Het debuutalbum telt negen nummers, van wie er al vijf op de eerder uitgebrachte demo staan, en duurt bijna 40 minuten. Uiteindelijk zijn voor mij alle nummers nieuw, daar ik nog niet eerder kennis heb gemaakt met de band. Het album opent met het nummer ‘Evil Eye’ en Maule komt hiermee lekker up tempo uit de startblokken. Het nummer, met sterk en melodisch gitaarwerk, zouden we zomaar in de jaren 80 hebben kunnen luisteren. Opvallend is het lead gitaarwerk van Daniel Gottardo, de gitarist die inmiddels is vervangen door Justin Walker.

‘Ritual’ vonden we al eerder op de demo, maar daar is verder niets van te merken want het nummer sluit naadloos aan bij de voorganger. De vocalen van Jakob Weel klinken wat rauwer en dit met de riffs geven het nummer een beetje een thrash metal vibe. Ook ‘Summoner’ heeft diezelfde thrash vibe, bassist en medeoprichter Johnny Maule trekt even de aandacht met zijn baswerk, waar het nummer verder aantrekkelijk klinkt. Titelnummer ‘Maule’ is ook weer zo’n lekkere heavy thrasher met sterke vocalen en solowerk. Met ‘Red Sonja’ wordt het tempo nog wat opgeschroefd. De sterke riffs en het solowerk zetten gitarist Daniel Gottardo wederom in de spotlight, wat een riffmaster.

 

Maule dendert door en van verslapping is geen sprake, nummers als ‘Sword Woman’, met een Maiden riff, of het wat tragere ‘Father Time’ zijn onberispelijk voer voor de headbanger. ‘Father Time’ is het eerste nummer waar meer gespeeld wordt met tempo’s en brengt daar mee een leuke variatie in song structuur en vocalen. Met ‘March of the Dead’ krijgen we ook een nummer dat een meer midden tempo heeft en daarmee minder thrash en meer heavy klinkt. Het afsluitende ‘We Ride’ is weer zo’n nummer dat zo maar uit het NWOBHM tijdperk zou kunnen komen. Een heerlijk heavy nummer met melodisch gitaarwerk en een fijne afsluiter.

Het gelijknamige debuut album van Maule is een lekker heavy thrash metal album geworden met uitstekende composities. Muziek met een jaren 80 vibe in een hedendaags jasjes. Het vertrek van gitarist Daniel Gottardo is spijtig te noemen, Justin Walker heeft flinke schoenen te vullen.

Tracklist

01. Evil Eye 03:58
02. Ritual 03:40
03. Summoner 04:26
04. Maule 04:15
05. Red Sonja 02:55
06. Sword Woman 03:46
07. Father Time 05:50
08. March of the Dead 03:57
09. We Ride 05:40

Rating: 83/100

Uitgever: Gates of Hell Records

Website: Maule

Line up

Jakob Weel – Vocals / Guitars
Daniel Gottardo – Lead guitars
Johnny Maule – Bass
Eddie Riumin – Drums