Massacre - Resurgence | CD

Erik van Dijk | 30 oktober 2021

We hebben er even op moeten wacht maar na ‘Back from Beyond’ (2014) is er een eindelijk weer een nieuw album van Massacre. De death metal band uit Tampa, Florida is terug, zeven jaar na het laatste album, in een volledig vernieuwde line up. ‘Resurgence’ verscheen op 22 oktober via Nuclear Blast Records.

Het was 1991 toen het debuut album ‘From Beyond’ insloeg als een bom. Van deze line up is dertig jaar later alleen nog vocalist Kam Lee actief in 2021. Natuurlijk zijn er pogingen geweest van Rick Rozz om onder de naam Massacre X (stomme X) de band een doorstart te geven, maar de dreiging van een juridische procedure deden het project falen. Kam Lee is het dan wel gelukt en heeft in bassist Mike Borders, die o.a. te horen was op de in 1986 verschenen demo ‘Chamber of Ages’, een andere oudgediende gevonden voor deze hernieuwde uitdaging. Met Jonny Pettersson en Rogga Johansson zien we twee muzikale veelvraten op gitaar, waar ook Scott Fairfax (o.a. Memoriam) het zes-snaarige instrument bespeelt. Drummer Brynjar Helgetun maakt de Massacre line up compleet.

‘Resurgence’ telt tien nummers en duurt een slordige 40 minuten. Het album opent met ‘Eldritch Prophecy’ dat start met een intro en barst daarna los in een fijn potje old school death metal. De vocalen van Kam Lee, die we sinds ‘Promise’ uit 1996 hebben moeten missen, klinken onverminderd bruut. ‘Ruins of R’Lyeh’ wordt gekenmerkt door de tragere en meer lompe stukken, waardoor er ook meer ruimte ontstaat voor het Zweedse gitaar tandem Johansson / Pettersson. Met ‘Innsmouth Strain’ en ‘Whisperer in Darkness‘ worden we ook weer getrakteerd op nummers met wisselende tempo’s. De nummers zijn overwegend snel en bruut, maar Massacre weet steeds weer te temporiseren met groovende beukstukken.

Wat volgt zijn stuk voor stuk lekkere death metal nummers die allen van hetzelfde niveau zijn. Opvallend is het gitaarspel dat de nodig melodie weet te brengen in de overwegend lompe tracks. Met de twee eerder genoemde Zweden en solo gitarist Scott Fairfax wordt er zo toch de nodige nuance ingebracht. Brynjar Helgetun, al eerder betrokken bij projecten met het Kam Lee signatuur timmert de nummers vakkundig dicht en is begenadigd drummer. Nummers als ‘Book of the Dead’, ‘Servants of Discord’ of ‘Spawn of the Succubus’ doen niets voor elkaar onder en zijn aantrekkelijke tracks. Het afsluitende ‘Return of the Corpse Grinder’ is wellicht het bruutste nummer op het album en sluit het geheel in stijl af.

Massacre heeft met ‘Resurgence’ een geslaagd comeback album uitgebracht en dat is na de mislukte poging van o.a. Rick Rozz een welkome ontwikkeling. Kam Lee zegt: “Pure old school death metal met respect voor het genre en de erfenis van Massacre.” te maken, en daar kan ik mij alleen maar bij aansluiten.

Tracklist

01. Eldritch Prophecy 06:24
02. Ruins of R’Lyeh 05:25
03. Innsmouth Strain 03:05
04. Whisperer in Darkness 03:57
05. Book of the Dead 04:09
06. Into the Far-Off Void 04:11
07. Servants of Discord 03:57
08. Fate of the Elder Gods 03:15
09. Spawn of the Succubus 03:19
10. Return of the Corpse Grinder 02:32

Rating: 83/100

Uitgever: Nuclear Blast Records

Website: Massacre

Line up:

Kam Lee – Vocals
Mike Borders – Bass
Jonny Peterson – Guitars
Rogga Johansson – Guitars
Scott Fairfax – Guitars (Solo)
Brynjar Helgeton – Drums