Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Mantic Ritual - Heart Set Stone | EP

Alex Thrasher | 3 augustus 2022

Het uit het Amerikaanse Pennsylvania afkomstige Mantic Ritual leverde in 2009 het eerste wapenfeit met het debuutalbum ‘Executioner’.

De band trok de aandacht omdat zij met haar sound de hoogtijdagen van de thrash weer deed opleven. De jonge honden (rond hun twintiger jaren ten tijde van het debuutalbum) waren overduidelijk beïnvloed door Metallica en Slayer en dan vooral de debuutalbums ‘Kill ‘m All’ en ‘Show no Mercy’. Kijk en luister bijvoorbeeld maar eens naar de videoclip van het nummer ‘One by one’ op YouTube en je voelt het enthousiasme door je scherm heen spatten.

Het album kreeg een mooie release bij het grote Nuclear Blast maar verrassend genoeg werd het daarna stil rondom de band en leek het dan ook bij een mooi debuut te blijven toen de band er in 2012 mee stopte. Maar de band heeft in 2020 een herstart gemaakt en brengt op 2 september zowaar een 6-track EP uit bestaande uit 3 eigen nummers en 3 covers.

De band bestaat nog steeds uit zanger/gitarist Dan Westmore, gitarist Jeff Pots en bassist Ben Mottsman. Op de drums heeft wel een wisseling van de wacht plaatsgevonden en daar speelt niemand minder dan Carlos Cruz (ook actief als drummer bij Warbringer).

De EP opent met het het nummer ‘Life as Usual’; een lekker speed metal nummer met flinke New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM) invloeden. De wat kale en vlakke productie geeft het album een jaren ’80 gevoel. Het tweede nummer ‘Crusader’ heeft wat meer tempo en op basis van de melodieën in dit nummer zou zo maar sprake kunnen zijn van een nummer 

het Engelse Satan. Het derde en tevens laatste eigen nummer ‘Set Heart Stone’ bevalt me het beste; ook hier weer jaren ‘80-invloeden met veel tempowisselingen.

De drie covers van G.B.H., Mercyful Fate en Razor op de EP zijn echter teleurstellend, deze voegen niet veel toe aan het origineel. Door deze magere uitvoeringen gaat de EP toch een beetje als een nachtkaars uit. De eigen nummers scoren een 8,5 en de covers een 5,5 zodat de gemiddelde score op een 7,0 uitkomt. Of dat genoeg is om deze EP aan te schaffen, is dan ook aan een ieder om te bepalen. Om de wrange smaak weg te spoelen, zet ik toch maar even het geweldige debuutalbum op (dat overigens reeds in 2007 werd opgenomen toen de band nog Meltdown heette, maar in 2009 opnieuw is ingespeeld in Duitsland voor de nieuwe release bij Nuclear Blast).

Hopelijk volgt snel een volledig album waar wat mij betreft de eerste 3 (eigen) nummers prima aan kunnen worden toegevoegd, desnoods als bonustracks. De EP verschijnt op 2 september digitaal en op cd bij het Amerikaanse label M-Theory Audio.

Tracklist

01. Life as Usual 02:39
02. Crusader 04:00
03. Heart Set Stone 05:25
04. Race Against Time (G.B.H. cover) 02:42
05. Black Funeral (Mercyful Fate cover) 02:43
06. Cross me Fool (Razor cover) 03:14

Rating: 70/100

Uitgever: M-Theory

Website: Mantic Ritual

Line Up

Dan Westmore – Zang/gitaar
Jeff Potts – Lead gitaar
Ben Mottsman – Bass
Carlos Cruz – Drums