Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Lucifer – Lucifer V | CD

Frans Neelen | 26 januari 2024

Lucifer veraste mij al bijzonder aangenaam met de in eind 2021 verschenen voorganger IV. Een review van dit heerlijke occulte, in jaren 70 gedrenkte, pareltje is ook op deze site te vinden. De gestage groei die op dat album te horen was heeft zich zelfs nog verder doorgezet. Inmiddels opgepikt door Nuclear Blast benadert V de perfectie met een top geproduceerd album dat een uitstekende balans geeft tussen retro met een moderne touch. De kristal heldere vocalen van Johanna Sadonis zijn wederom oorstrelend en medecomponist Nicke Andersson tovert wederom de ene na de andere vette rif uit zijn mouwen. De line up is al enkele jaren ongewijzigd en dat is duidelijk hoorbaar.

Het occulte handelsmerk zweeft gelukkig nog steeds door alle tracks heen. In het ene nummer wat dreigender en beklemmender dan in het andere maar altijd lekker pakkend. Opener ‘Fallen Angel’ rockt er meteen stevig op los met een pulserend tempo een lekkere bluesy riff welke meteen gevolgd wordt door het uiterst doomy ‘At The Mortuary’. Duidelijk hoorbaar op de oude Black Sabbath leest geschoeid maar door de heldere vocalen zou het ook zomaar op het debuut van Avatarium een welverdiend plaatsje kunnen hebben. ‘Riding The Reaper’ klinkt een stuk luchtiger en ‘Slow Dance In A Crypt’ (wat een bizar gave titel trouwens) is een sterke ballade met een heerlijk refrein en het is weer genieten geblazen van die voortreffelijke vocalen.

Zo biedt het album continu variatie met zeer aanstekelijke nummers die zich binnen de kortste keren als een metalen duiveltje via je gehoororganen in je brein nestelen. ‘A Coffin Has No Silver Lining’ en ‘The Dead Don’t Speak’ zijn daar verder op het album ook treffende voorbeelden van.

Lucifer brengt wederom een overheerlijk duivels hard rock album ter ore dat een aantal hit gevoelige nummers herbergt die zeker geschikt zijn voor de nodige radio airply. Het wordt met passie en muzikaal vakmanschap gebracht en ze zijn klaar om een groot publiek aan te spreken. 

Het combineert zowel melancholie, duisternis, occultisme, horror maar altijd verpakt in schoonheid, grijpt het je bij de strot en bij tijd en wijlen swingt het de pan uit. Tijd voor elke rocker om deze duivel in huis te halen, je zult er geen spijt van krijgen. Biechten kan altijd nog …..

Tracklist

01. Fallen Angel 03:09
02. At the Mortuary 06:07
03. Riding Reaper 04:11
04. Slow Dance in a Crypt 04:28
05. A Coffin Has No Silver Lining 04:25
06. Maculate Heart 04:09
07. The Dead Don’t Speak 03:58
08. Strange Sister 04:20
09. Nothing Left to Lose but My Life 04:40

Rating: 90/100

Uitgever: Nuclear Blast  Records   

Website: Lucifer

Line up

Johanna Sadonis – Vocals
Nicke Andersson – Guitars, Drums
Martin Nordin – Guitars
Linus Björklund – Guitars (lead)
Harald Göthblad – Bass