Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Kings of Mercia – Kings of Mercia | CD

Manfred Werger | 26 september 2022

Kings of Mercia? Mercia, één van de zeven koninkrijken in het Anglo-Saxische gebied tussen ca.500 en 1000, ontwikkelde zich tot één van de grootste en machtigste gebieden, maar werd na veel oorlogen met de Vikingen én de omringende rijken ingelijfd bij Wessex. De naam van dit rijk komt terug in een nieuwe metalband met leden van Fates Warning én FM. Hun nieuwe plaat is uit. Een dosis luistersessies, want deze combinatie is opvallend!

Steve Overland, de hardst werkende zanger van Engeland met de mannen van Fates Warning? Wie had dat gedacht. De man, voormalig zanger van Wildlife, maakt elk jaar wel een aantal platen: Met zijn vaste melodic rock band FM, met Shadowman, met Overland, met The Ladder, met Groundbreaker en we werden dit jaar ook verrast en verwend met een gave, stevige plaat van hem met enkele leden van Bad Company in Lonerider.

De combinatie van zijn herkenbare, melodieuze stem en de muzikale input van gitarist Jim Matheos en bassist Joey Vera, leden van Fates Warning, is bijzonder. Ook de keuze voor alleskunner drummer Simon Philips is opvallend. Ik ben benieuwd hoe de Fates fans, maar ook de AOR-fanaten hierop zullen reageren.

Gestoken in een opvallende hoes van Simon Ward van Identity Media (hij is onder meer verantwoordelijk voor de Marillion artworks), voorzien van een stevige productie van Matheos en een mooie, heldere mix en mastering van Jacob Hansen, beloofden de eerste singles van dit album het nodige en Metal Blade Records heeft veel aandacht besteed aan het promoten van dit unieke kwartet. Er werd een platendeal afgesloten voor drie albums.

‘Wrecking Ball’ opent lekker vet en de pakkende stem van Overland houdt het zaakje scherp, ook in de tweede track vallen de Paul Rodgers-achtige vocalen op. Het harde, Black Sabbath-

achtige, ‘Sweet Revenge’ toont de klasse van de ritmesectie, met gedubbelde zang houdt Overland nog net stand tegen de loodzware riffs. ‘Set The World On Fire’ doet me denken aan de nieuwe schijf van Alder – Zonder (A-Z), melodieus, maar toch heavy met ijzersterk instrumentaal geweld.

‘Too Far Gone‘ opent rustig, balladesque, en eindigt in een midpaced opus met veel ruimte voor de vocale uithalen. ‘Liberate Me’ is een lekker stampende rocker en ‘Nowhere Man’ koppelt typische refreinen van FM aan de stevige power van de Matheos compositie. ‘Everyday Angels’ is een ballad, mooi en licht akoestisch. ‘Is It Right’ gaat weer vet tekeer, let op de gave solo in de brug van het nummer en met het zes minuten klokkende ‘Your Life’, dat start met een sinister intro en overgaat in een heavy riff met DIO-invloeden, wordt de plaat afgesloten.

Het is 46 minuten met aandacht luisteren. Jim Matheos schreef aan sterke nummers en de stem van Overland zal vooral de melodieuze rockers verbazen. Toch vind ik dat zijn geluid soms éénvormig is bij de composities. Veel uithalen, ad libs zijn ééndimensionaal. Je merkt dat ook een Overland, ervaren met zijn 62 jaar en meer muzikale projecten dan menig topmuzikant, flink moet bijtrekken bij het harde werk. Ik had gehoopt op nog wat meer variatie in zijn melodieën. De prestaties van Jim Matheos, Joey Vera en Simon Philips zijn top: strak, heavy en genoeg beukwerk om de spijkers uit mijn plafond te jassen. Ik ben benieuwd hoe deze band zich gaat ontwikkelen. Fijne plaat!

Tracklist

01. Wrecking Ball 3:54
02. Humankind 4:13
03. Sweet Revenge 4:38
04. Set The World On Fire 4:16
05. Too Far Gone 6:07
06. Liberate Me 4:18
07. Nowhere Man 4:20
08. Everyday Angels 3:59
09. Is It Right? 4:03
10. Your Life 6:07

Rating: 84/100

Uitgever: Metal Blade Records

Website: Kings of Mercia

Line up

Steve Overland – Vocals
Jim Matheos – Guitars
Joey Vera – Bass
Simon Phillips – Drums