Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Killer Kings – Burn For Love | CD

Manfred Werger | 24 oktober 2022

Serafino Perugiano van Frontiers heeft het weer voor elkaar! Een klasbak duo van weleer uit de melodieuze hardrock wereld bijeen brengen met Italiaanse musici, schrijven, opnemen en vlammen. We luisteren naar Killer Kings, ‘Burn For Love’ is net uit, we kijken ook naar de achtergronden van dit duo!

Killer Kings? Jazeker, maar wel wat minder bekend dan de topleague spelers uit de metal – en rocksferen. Tristan Avakian speelde met Red Dawn (‘Never Say Surrender’ is hun superschijf uit 1993), Mitch Malloy en later trad hij toe tot de Trans Siberian Orchestra en was hij “session man” voor diverse popartiesten en musicals. Avakian is een sterke gitarist, functioneel, beetje introvert met een heldere, mooie frasering. Gregory Lynn Hall kennen we van de Fortune (1985) uitloper 101 South, melodieus, een heavy REO Speedwagon gehalte, met een drietal schijven uit het begin van deze eeuw.

Labeleigenaar Perugiano koppelde het tweetal aan songsmid en multi-muzikant Alessandro DelVecchio (hij speelt keyboards en bas op ‘Burn For Love’) en Nicolas Pappapico op drums. Stergitarist Tommy Denander produceerde de plaat, hij is op keyboards ook te horen in het titelnummer. Whitesnake en Night Ranger gitarist Joel Hoekstra speelt een fraaie solo in ‘I Will Be Stronger’.

Vanaf de opener is het duidelijk waar de focus van dit project ligt: dikke, ijzersterke instrumentatie, open productie, overbekende, pakkende thema’s en muziek in een stevig jasje. Niets nieuws onder de zon, absoluut waar, maar qua uitvoering en compositie behoorlijk sterk.

De stem van Gregory Lynn Hall heeft wel wat aan hoogte (en souplesse) ingeboet, hij zingt met wat harde klanken als een Phil Bardowell en Larry King (Soleil Moon), maar het zijn de kortere zanglijnen en de wat kleine thema’s, die hem redden. De opener en titeltrack kent veel Whitesnake invloeden en opent sterk. Joel Hoekstra heeft een fraaie spot in ‘I Will Be Stronger’. ‘Higher’ vervolgt lekker stevig en soepel. ‘I A Different World’ is mooi, maar verliest de spanning, ook de solo vind ik wat minder.

‘Another night, another fight’ opent met zweverige keyboards en barst los in een fraai thematische Purple-achtige song, waarbij Gregory Hall flink wat bij moet zetten om het geheel te overpoweren. ‘Phoenix’ is een heerlijke toe tapper, ‘Two Ships ‘ is een fraaie power ballad, ‘Losing Me’ kent harde zanglijnen, jammer van deze goede song. ‘Do Or Die’ is een typische DelVecchio knaller, die je op meer platen tegenkomt (o.a.Sunstorm, Edge of Forever, Hardline), lekkere track. Killing Kings heeft het beste voor het laatst bewaard, want de toppers ‘The Pain Of Yesterday‘ en ‘Ain’t No End In Sight’ (met een mooie verwijzing naar Red Dawn) laten zien wat zo’n bandje in huis kan hebben.

Mooie schijf, een groeier ook, zeker weten. Ik vind het speltechnische deel erg sterk, maar moet ook wennen aan de stem van de leadvocalist. Frontiers brengt veel muziek uit, veel bands zitten in hetzelfde muzikale én compositorische straatje en ook Killer Kings heeft daarvan wat te lijden. Da’s jammer, maar de liefhebbers en de verzamelaars van melodieuze hardrock hebben er een aanwinst bij.

Tracklist

01. Burn For Love 4:38
02. I Will Be Stronger 3:57
03. Higher 3:57
04. In A Different World 5:10
05. Another Night, Another Fight 6:01
06. Phoenix 4:52
07. Two Ships 4:25
08. Losing Me 4:22
09. Do Or Die 3:57
10. The Pains Of Yesterday 4:08
11. Ain’t No End In Sight 3:57

Rating: 82/100

Uitgever: Frontiers Music Srl.

Website: Killer Kings

Line up

Gregory Lynn Hall – Vocals
Tristan Avakian – Guitars
Alessandro Del Vecchio – Bass, keyboards
Nicholas Papapicco – Drums
Tommy Denander – Keyboards on track 1
Joe Hoekstra – Guitar-solo on track 2