Khemmis – Deceiver | CD

Erik van Dijk | 20 november 2021

Khemmis is een doom metal band uit Denver, Colorado ontstaan in 2012. Na een EP in 2013 in eigen beheer te hebben uitgebracht verschenen er drie full-lengths via 20 Buck Spin. Vorig jaar verscheen er een EP via datzelfde label en de release erna, met twee covers ‘More Songs About Death Vol. 1’, verscheen via Nuclear Blast Records. Op 19 november verscheen de vierde langspeler ‘Deceiver’ eveneens via het Duitse label.

Het nieuwe Khemmis album ‘Deceiver’ telt een zestal nummers en duurt ruim 41 minuten. Het tekstuele concept is typerend voor het doom-genre, waar de titel van het album ons vertelt dat wij ons door ons brein laten misleiden, het concept is van Dante’s ‘Inferno’. De band is tegenwoordig een trio, heeft nog de line up van het debuutalbum, waar alleen de positie van bassist vacant is. Muzikaal klinkt het album donkerder dan dat wat de band eerder gebracht heeft en daarmee is het album best verrassend.

Het album opent met het nummer ‘Avernal Gate’, dat eerst een rustig intro heeft en daarna vrij up-tempo verder gaat. De typerende wendingen naar de tragere doom, met de sterke vocalen van Phil Pendergast zijn sterk gekozen. Het solowerk is goed verzorgd waar de tempoversnelling naar het einde met harsh vocals verrassend en aantrekkelijk is. ‘House of Cadmus’ is een typerend doom nummer dat je regelrecht een depressie intrekt, de wending naar de funeral doom passage is sterk en brengt een geweldig nummer vol emotie.

De eerste single van de plaat, ‘Living Pyre’, is ook zo’n heerlijk doom nummer dat het goed doet met een fles rode wijn bij de open haard. Opvallend zijn de sterke vocalen, waarbij in de hoge uithalen de grens van het haalbare wordt opgezocht. Ook dit nummer kent uitstekend gitaarwerk, waar verder de afwisseling tussen clean en harsh vocals net dat extra geven aan

het nummer. Ook de langere nummers als ‘Shroud of Lethe’ en het afsluitende ‘The Astral Road’, die beide ruim acht minuten duren, blijven boeien van begin tot het eind. Khemmis brengt met ‘Deceiver’ één van de donkerste albums uit en weet hiermee te overtuigen. Een aanstekelijk doom album vol variatie in de vocalen en verschillende tempo’s met uitstekend gitaarwerk. Een absolute aanrader.

Tracklist

01. Avernal Gate 07:10
02. House of Cadmus 06:46
03. Living Pyre 05:12
04. Shroud of Lethe 08:25
05. Obsidian Crown 05:48
06. The Astral Road 08:23

Rating: 80/100

Uitgever: Nuclear Blast Records  

Website: Khemmis

Line up

Ben Hutcherson – Guitar & Vocals
Phil Pendergast – Vocals & Guitar
Zach Coleman – Drums