Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Iron Kingdom - The Blood of Creation | CD

Erik van Dijk | 30 oktober 2022

Recentelijk werd ik al verrast door de sterke releases van de Canadese heavy metal bands Metalian en Riot City, maar de koek is nog niet op. De derde imponerende release van dit continent in korte tijd komt van Iron Kingdom. De band afkomstig uit Vancouver, Canada is ontstaan in 2011 uit de asresten van Twisted en bracht al vier langspelers uit en ook de vijfde, ‘The Blood of Creation’, verschijnt in eigen beheer en wel op 4 november.

Iron Kingdom is in 2011 opgericht door Chris Osterman en zijn zus Amanda Osterman. Na verschilende line up wisselingen is zanger / gitarist Chris Osterman en bassist Leighton Holmes nog overgebleven uit de originele bezetting, waar gitariste Megan Merrick al eerder te horen was op voorganger ‘On the Hunt’ en het voor drummer Max Friesen zijn debuut is in Iron Kingdom. ‘The Blood of Creation’ telt inclusief het intro acht nummers en brengt ons 43 minuten aan pure heavy metal.

Na het intro trapt Iron Kingdom af met ‘Sheathe the Sword’, een lekker up-tempo nummer met beukende drums, high pitch vocalen en sterk gitaarwerk. Er gebeurt veel in het nummer, verandering van riffs en tempo en dat maakt dat het geheel wat rommelig, maar enthousiast overkomt. ‘Queen of the Crystal Throne’ klinkt wat subtieler, het tempo ligt beduidend lager en dat doet de compositie goed. Chris Osterman krijgt meer ruimte voor zijn solo’s en dat maakt het geheel kloppend.

Nummers als ‘Hunter and Prey’ en ‘Witching Hour’ kiezen het midden en ook hiermee is het volop genieten. De vocalen van Chris Osterman zijn sterk maar klinken soms wat nasaal en vergen wel wat luisterbeurten. Bij ‘In the Grip of Nightmares’ gaat het tempo weer omhoog en wordt het muzikaal ook weer wat complexer, desalniettemin een lekker nummer met aandacht voor de duellerende solo’s en de beukende drums van nieuwkomer Max Friesen.

‘Primordial’ is een stukje instrumentaal en heeft wat knap gitaarwerk en is de opmaat voor het sluitstuk. Het afsluitende titelnummer ‘The Blood of Creation’ duurt bijna 14 minuten en opent als de natte droom van een gitarist. Na een kleine twee minuten komen er vocalen bij en krijgen we een lekker heavy nummer. Het nummer kent tal van wendingen en heeft iets progressiefs zonder ook maar ergens te overdrijven. Een lang maar aantrekkelijk sluitstuk.

Iron Kingdom brengt met het vijfde album ‘The Blood of Creation’ wederom een solide heavy metal album. Licht progressief, maar vooral heavy. Het album verschijnt vooralsnog alleen op CD en cassette, vinyl zit heer helaas nog niet in. Gun de band een luisterbeurt, je zal verrast zijn!

Tracklist

01. Tides of Desolation 01:13
02. Sheathe the Sword 05:25
03. Queen of the Crystal Throne 04:58
04. Hunter and Prey 05:25
05. Witching Hour 05:44
06. In the Grip of Nightmares 05:23
07. Primordial 01:40
08. The Blood of Creation 13:38

Rating: 80/100

Uitgever: Self-Release

Website: Iron Kingdom

Line up

Leighton Holmes – Bass, Vocals (backing)
Chris Osterman – Guitars (lead), Vocals (lead)
Megan Merrick – Guitars
Max Friesen – Drums