Incursion - Blinding Force | CD

Erik van Dijk | 2 november 2022

Incursion is een Amerikaanse heavy metal band ontstaan in 1982. Na een demo uitgebracht te hebben in 1984 stopte de band de activiteiten in 1986. Sinds 2019 is de band echter weer actief en dit resulteerde eerst in de EP ‘The Hunter’ uit 2020 en dit jaar bracht de band uit Nashville, Tennessee de single ‘Running Out’ uit in eigen beheer. No Remorse Records pikte de band op en brengt op 11 november het debuutalbum ‘Blinding Force’.

Drijvende kracht achter de hereniging zijn de gitaristen Maxx Havick en Michael Lashinsky, de enige originele bandleden. Zanger Steve Samson is sinds 2018 actief in de band, waar bassist Robbie Crede en drummer Dan Douchette pas dit jaar toetraden tot Incursion. Het debuut album is gemixt en gemastered door Jörg Uken in de Soundlodge Studios in Duitsland en telt negen nummers en duurt zo’n 41 minuten. Marcos Miller is verantwoordelijk voor het artwork dat even mooi als traditioneel is.

Incursion trapt af met het titelnummer ‘Blinding Force’ dat meteen ook het ruim 6 ½ minuut het langste is. Het nummer opent doom, maar ontpopt zich als een heavy nummer op de typische Amerikaanse leest. Een mid-tempo nummer met een aardige riff en vocalen die min of meer passend zijn. Bij ‘Vengeance’ gaat het tempo flink omhoog en het nummer heeft dan ook meteen meer impact. Melodisch gitaarwerk en ook de vocalen van Steve Samson komen beduidend beter uit de verf. ‘Running Out’ is de bewuste single. Een lekker up-tempo nummer typerend voor US metal bands, sterk opgebouwd, dito vocalen en één van mijn favorieten op het album.

‘The Sentinel’, ‘The Rites’ en ‘Strike Down ‘zijn wat lager in tempo en daarmee net wat minder aansprekend. Je mist een beetje de energie van de voorgaande tracks en dat is jammer, de

solo’s van Maxx Havick en Michael Lashinsky zijn goed verzorgd zoals dit eigenlijk op het gehele album al het geval is. Bij nummers als ‘Master of Evil’, ‘Hang ‘em High’ en het afsluitende ‘Riot Act’ spatten de vonken er weer van af en worden we getrakteerd op heerlijke heavy metal songs.

Uiteindelijk kunnen we de balans opmaken en constateren dat Incursion met ‘Blinding Force’ een meer dan verdienstelijk album heeft uitgebracht. Een aanrader voor liefhebbers van traditionele US metal.

Tracklist

01. Blinding Force 06:44
02. Vengeance 03:51
03. Running Out 03:38
04. The Sentinel 06:33
05. The Rites 04:30
06. Master of Evil 03:02
07. Strike Down 05:10
08. Hang ‘em High 02:46
09. Riot Act 04:57

Rating: 79/100

Uitgever: No Remorse Records

Website: Incursion

Line up

Maxx Havick – Guitars
Michael Lashinsky – Guitars
Steve Samson – Vocals
Robbie Crede – Bass
Dan Douchette – Drums