Hypocrisy – Worship | CD

Erik van Dijk | 28 november 2021

De Zweedse death metal band Hypocrisy timmert al sinds 1991 aan de weg en bracht in die periode maar liefst veertien albums uit. Het geesteskind van oprichter Peter Tägtgren veranderde in die periode van stijl en van lyrisch concept maar bleef steeds degelijke albums brengen. Het nieuwste hoofdstuk ‘Worship’ verscheen op 26 november via Nuclear Blast Records.

De line up van Hypocrisy is onveranderd sinds 2004 en zo zien we naast Tägtgren bassist Mikael Hedlund en drummer Reidar “Horgh” Horghagen. Het nieuwe album telt elf nummers en duurt daarmee iets meer dan 50 minuten, en zoals gewoonlijk is het opgenomen en gemixt in Tägtgren’s thuis studio in Zweden waarbij Svante Forsbäck verantwoordelijk is voor de master. Het album opent met titelnummer ‘Worship’ en dit is meteen een sterke beuker. Het nummer opent melodisch en bouwt op naar een sterk en snel death metal nummer. Met name de tempowisselingen zijn sterk.

‘Chemical Whore’ past tekstueel goed in de hedendaagse tijdgeest. Het nummer gaat over het regelmatig gebruik maken van recepten en medicijnen omdat we denken dat we die nodig hebben. Het nummer is wat trager van tempo en heeft, met name door de vocalen, een smerige vibe. Het tekstuele concept van het nummer ‘Greedy Bastards’ is gericht tegen de overheid en met name de belastingen. Ook dit nummer heeft een laag tempo en is heerlijk melodisch. ‘Dead World’ is een opmerkelijk nummer waarin we een industrial vibe horen. Het nummer is geschreven door Peter en zijn zoon Sebastian Tägtgren. Het nummer zou eigenlijk op een album van de twee komen, maar heeft het Hypocrisy album gehaald.

Met ‘We’re the Walking Dead’ krijgen we het minst aansprekende nummer. Uitzonderlijk traag en melodisch met donkere vocalen van Peter, het sleept zich voort en boeit geen moment. Ook met ‘Brotherhood of the Serpent’ weet Hypocrisy niet echt te imponeren, waar een nummer als ‘Children of the Gray’ met tempowisselingen en gevarieerde vocalen beduidend meer aanspreekt. Met nummers als ‘Another Day’ en ‘They Will Arrive’ gaat het tempo omhoog en dan hoor je ook de klasse van Horgh. ‘Bug in the Net’ schiet ik snel voorbij, te traag en theatraal, waar slotnummer ‘Gods of the Underground’ mij wel kan behagen.

Hypocrisy is Hypocrisy, wanneer je denkt wat je te wachten staat dan sla je de plank mis. ‘Worship’ kent een flink aantal sterke nummers, waar de tragere nummers het voor mij niet zijn. Het mooiste aan Hypocrisy is dat ze live altijd overtuigen, dus laten we hopen dat we weer snel van live shows kunnen genieten.

Tracklist

01. Worship 04:43
02. Chemical Whore 05:19
03. Greedy Bastards 04:03
04. Dead World 04:09
05. We’re the Walking Dead 05:19
06. Brotherhood of the Serpent 04:23
07. Children of the Gray 05:16
08. Another Day 03:11
09. They Will Arrive 04:25
10. Bug in the Net 04:51
11. Gods of the Underground 04:48

Rating: 77/100

Uitgever: Nuclear Blast Records  

Website: Hypocrisy

Line up

Peter Tägtgren – Guitars, Keyboards
Mikael Hedlund – Bass
Reidar “Horgh” Horghagen – Drums