Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

House Of Lords – Saints And Sinners | CD

Manfred Werger | 2 september 2022

James Christian, de melodieuze rockers en AOR fanaten zullen de naam en de stem van de zanger, geboren als James John DeiCicchi (die achternaam vindt je nog terug bij zijn dochter, actrice en Broadway musicalster Olivia), meteen herkennen. James is zanger van House of Lords en deze band brengt de elfde studioplaat uit via Frontiers Music Srl. Net zo sterk als de platen van weleer? We gaan het luisteren en pikken wat informatie mee.

House of Lords is in hardrockland een bekende naam. Het gelijknamige debuut van deze band uit 1988, gevormd uit leden van Angel (Gregg Giuffria), Quiet Riot en Fifth Angel, mede uitgebracht door het label van Kiss bassist Gene Simmons, is een all time-classic: hard, melodieus, gevarieerd en vol instrumentaal en vocaal geweld. James Christian, zanger van Hooka, Jasper Wrath, Eyes en LA Rocks werd vlak voor de opnamen ingelijfd als vervanger van David Glen Eisley.

Het succes van House of Lords ging nog twee platen en de nodige tours (met Ozzy, Nelson, Cheap Trick en Scorpions) mee, maar na het mooie ‘Demons Down’ was het in 1992 voorbij. Een reünie in 2004 betekende de doorstart voor de band, met Frontiers Music Srl. als vast label.

Nieuw plaatwerk van House of Lords vindt je om de twee á drie jaren. De band rond James Christian kent sinds 2010 een stabiele line up. Wel is er hulp van schrijvers en muzikanten van buitenaf (o.m. Tommy Denander, Jeff Kent, Mark Spiro en Richard Hymas) en de band werkt met gast toetsenisten). Het songmateriaal van deze platen loopt niet erg uiteen, de band kiest voor de centrale rol van de stem van James, toegankelijke thema’s, sterke muzikale uitvoering, lekkere afwisseling en helaas wat minder durf en diepte. Aanrader uit de tweede periode van House of Lords is het sterke ‘World Upside Down‘ uit 2006.

Opvallende naam bij de nieuwe plaat ‘Saints and Sinners‘ is Mark Mangold, toetsenist, songschrijver bij Touch, American Tears en Drive She Said. Ook de vaste drummer, voormalig Macalpine, Driver- en Obsession drummer BJ Zampa, ontbreekt. De Zweedse sterdrummer Johan Koleberg (bekend van Therion, Hammerfall, Wolf en Zan Clan) is zijn vervanger.

Met de komst van Mangold klinken veel nieuwe songs ‘keyboard-driven’, leuke verrassing. Ook het aantal intro’s met mooi keyboardwerk is hoog, dat geeft de nummers wat meer diepte. Je hoort in ‘Razzle Dazzle’ ook een ‘Burn’ van Deep Purple. In ‘Road Warrior’, maar ook in de langste track van het nieuwe album ‘Mistress Of The Dark’ zitten veel Touch invloeden, de pompeuze band van Mangold uit het begin van de jaren ’80.

Ook Whitesnake is een inspiratiebron geweest voor de band: In ‘Take it all’, ‘Dreaming It All’ en het afsluitende ‘Angels Fallen‘ zitten behoorlijk wat thema’s van David Coverdale’s band en steevast zorgen de keyboards ook voor een tapijtje voor de geweldige solo’s van Jimi Bell. Zijn gedoseerde solo’s, zijn riffwerk, maar ook zijn wah-wah-solo o.m. in de fijne midpaced rocker ‘Taking’My Heart Back’ zijn smaakvol. Naast de Mangold en Whitesnake hints vallen de vlotte titelsong, met dikke keyboard lagen en veel meerstemmige zang (o.m. met Robin Beck, de vrouw van James) en de eerste single ‘House of The Lord’ met zijn galopperend thema en commercieel refrein op. De piano ballade ‘Avalanche’ is verder erg fraai, het doet me denken aan de soloplaat van James Christian ‘Rude Awakening’ uit 1992 en de hoogtijdagen van House of Lords. ‘Roll Like Thunder’ is een populaire beuker met Def Leppard-achtige shouts, thema’s en refreinen, leuke compositie.

Over ’Saints and Sinners’ zijn de meningen verdeeld, je leest het nu al op diverse fora. Ik deel de mening dat de eerste drie schijven een hoger niveau kennen, meer bandgevoel uitstralen, maar het waren andere tijden. House of Lords maakt al een tijdje dezelfde soort platen, men hanteert dezelfde aanpak en benut terugkerende muzikale paden. Ook de productie had nog meer open en diepte mogen hebben, er wordt hier en daar flink gecomprimeerd, dat heeft inbreuk op het totaalbeeld. Buiten deze aandachtspunten, dit is een fijne plaat met het nodige muzikale vuurwerk. Maar de impact van weleer…………….die komt niet meer terug.

James Christian en House of Lords zijn al een aantal malen in Nederland en België te zien en te horen geweest. Speeldata van deze band, gepland in februari 2023, zijn mede gericht op kleinere zalen in Europa. Aarschot (25-02) en Breda (26-02) gaan de band verwelkomen, ik ga zeker kijken!

Tracklist

01. Saints And Sinners
02. House Of The Lord
03. Take It All
04. Road Warrior
05. Mistress Of The Dark
06. Avalanche
07. Roll Like Thunder
08. Razzle Dazzle
09. Dreamin It All
10. Takin My Heart Back
11. Angels Fallen

Rating: 80/100

Uitgever: Frontiers Music Srl.

Website: House Of Lords

Line up

James Christian – Vocals, bass guitars
Jimi Bell – Guitars
Mark Mangold – Keyboards
Johan Koleberg – Drums