Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Fuck the Facts - Pleine Noirceur | CD

Koos van Marle | 4 december 2020

Soms heb je zo`n band waarvan je blij verrast bent, dat ze weer een teken van leven vertonen. Bij Fuck the Facts was het al dik 5 jaar geleden dat we wat van deze normaal heel actieve en veel producerende band hoorden. Nu is er met ‘Pleine Noirceur’ (Pure duisternis) een opvolger voor ‘Desire will Rot’ van dit Quebecse grindcore kwintet. Ik ben benieuwd!

Grindcore is trouwens wel een beetje een misleidende term, aangezien Fuck the Facts onder de bezielende vocale leiding van Mel Mongeon wel een breder spectrum raakt dan alleen het korte roswerk. Zo ook op ‘Pleine Noirceur’. Er wordt geopend met ‘Doubt, Fear, Neglect’, een slepende track die meer in de hardcore rust dan in de metal. Hier komt ook direct de creatievere kant naar boven van gitarist Topon Das, die mij altijd wel aangestaan heeft in deze band. Er wordt mooi met melodie gespeeld in de leads en riffs, terwijl er ook gewoon goed doorgezaagd wordt.

Na deze opener krijgen we met ‘Aileurs’ gelukkig een lekkere korte beuker, met d-beat erin. Precies waar ik op zat te wachten. Je waant jezelf gewoon in een zweterig klein zaaltje waar iedereen tegen elkaar op beukt. Dit geeft goede energie. Helaas beperkt dit nummer zich samen met ‘Sans Racines’ tot de korte knallers. Op de rest van de plaat zien we een ander gezicht van de Canadezen, dat stiekem al wel aanwezig was, maar niet zoveel ruimte kreeg.

Fuck the Facts heeft duidelijk verdieping en verbreding gezocht in de afgelopen 5 jaar dat er rust genomen werd. Er komt een boel hardcore en sludge om de hoek kijken, wat de wat langere speeltijd wel nodig heeft. 40 minuten is namelijk wel wat aan de lange kant voor een grindcore power trip.

Hiermee onderscheidt deze plaat zich wel van de rest van de discografie. Ik krijg ook de indruk dat de laatste 5 numers eigenlijk een EP hadden kunnen zijn. Met ‘L`Abandon’ staat hier denk ik wel het beste nummer van de plaat op, kort maar toch lekker afwisselend en energiek. Dus breng die voortaan maar gewoon wat eerder uit, dan hoef ik ook niet zo lang meer te wachten!

Tracklist

1. Doubt, Fear, Neglect 06:47
2. Ailleurs 01:17
3. Pleine noirceur 05:42
4. Aube 01:24
5. Sans lumière 04:23
6. Sans racines 00:38
7. Everything I Love Is Ending 04:14
8. A Dying Light 03:41
9. Dropping like Flies 04:05
10. L’abandon 02:07
11. An Ending 03:27
12. _cide 03:59

Rating: 80/100

Uitgever: Noise Salvation

Website: Fuck The Facts