Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Flotsam and Jetsam - Blood in the Water | CD

Erik van Dijk | 11 mei 2021

De Amerikaanse thrash metal band Flotsam and Jetsam is ontstaan in 1984 en veroverde de wereld met de eerste twee albums; ‘Doomsday for the Deceiver’ (1986) en ‘No Place for Disgrace’ 1988. In de jaren 90 experimenteerde de band met de stijl en het waren met name albums als ‘Drift’ waarmee de band aan populariteit inboette bij met name de fans van het eerste uur. De band uit Phoenix, Arizona bracht albums met wisselend succes en wist de laatste jaren weer flink aan populariteit te winnen. Op 4 juni verschijnt alweer het 14de album via AFM Records en ik ben benieuwd of dat Flotsam and Jetsam de stijgende lijn kan vasthouden met ‘Blood in the Water’.

Die stijgende lijn werd voorzichtig ingezet met ‘Ugly Noise’ en werd krachtig voortgezet met het gelijknamige album dat in 2016 verscheen en dit heeft mijn inziens te maken met de terugkomst van gitarist Michael Gilbert (2010). Het vorige album ‘The End of Chaos’ belandde overtuigend in mijn jaarlijst van 2019 en ik was dan ook verrast dat Flotsam and Jetsam in 2021 alweer met een nieuw album kwam. Natuurlijk is door de maatregelen met betrekking tot de pandemie het toeren uitgesloten en is schrijven aan nieuw werk voor de meeste bands de enige optie. Het album ‘The End of Chaos’ kwam in dat licht op tijd en de band heeft verschillende indrukwekkende shows in Europa laten zien.

Het album opent met het titelnummer ‘Blood in the Water’ dat verwijst naar de album cover waar Flotzilla die wereld aanstaart van uit bloedig water. Het artwork is overigens weer van de hand van Andy Pilkington en is wederom goed verzorgd. ‘Blood in the Water’, dat overigens al als tekstvideo verscheen, is lekker up-tempo en melodisch. Opvallend blijven de vocalen van Eric A.K., wat een power weet deze inmiddels 56 jarige zanger te brengen. Het navolgende ‘Burn the Sky’ werd gepresenteerd als eerste video en is een tempo lager, maar zeker niet minder aantrekkelijk. Michael Gilbert en Steve Conley duelleren fijn met sterke gitaarsolo’s wat bijdraagt aan het meeslepende nummer.

Met ‘Brace for Impact’ weet Flotsam and Jetsam mij direct te pakken. Een lekkere, wat rauwe thrasher met een fijn tempo, het trage tussenstuk is geweldig brengt iets van doom. Met nummers als ‘A Place to Die’ en ‘The Walls’ krijgen we nummers waarbij de nadruk meer op de melodie ligt. Mid-tempo nummers waarbij Eric A.K. en het gitaristen tandem zich laten horen in optima forma. ‘Cry for the Dead’ is een semi ballad waar het opvallend is hoeveel agressie de band in het nummer weet te brengen. ‘The Wicked Hour’ Is weer een heerlijke thrasher waarbij de kersverse drummer Ken Mary (o.a. Fifth Angel, ex-Accept, ex-Chastain) zich laat horen als een sterke drummer. Het nummer heeft een dosis agressie en dit is wat we eigenlijk terug horen op het gehele album.

Flotsam and Jetsam knalt door met nummers als ‘Too Many Lives’, het lekker snelle ‘Grey Dragon’ en ‘Reaggression’. Lekkere thrash songs zoals we gewend zijn van de heren uit Phoenix, Arizona. ‘Undone’ is een meer heavy song en het afsluitende ‘Seven Seconds ’til the End of the World’ is er weer één waar de vonken vanaf spatten. ‘Blood in the Water’ telt twaalf nummers en heeft een speelduur van ruim 52 minuten, die tijd gaat aan je voorbij als of het niets is en wanneer het is afgelopen druk je meteen op repeat. Flotsam and Jetsam heeft een geweldig album afgeleverd dat net als de voorganger ‘The End of Chaos’ een prominente plek in mijn jaarlijst inneemt. Liefhebbers van de voorgaande twee albums kunnen deze blind aanschaffen.

Tracklist

01. Blood in the Water
02. Burn the Sky
03. Brace for Impact
04. A Place to Die
05. The Walls
06. Cry for the Dead
07. The Wicked Hour
08. Too Many Lives
09. Grey Dragon
10. Reaggression
11. Undone
12. Seven Seconds ’til the End of the World

Rating: 90/100

Uitgever: AFM Records