Evil - Book of Evil | CD

Erik van Dijk |  7 mei 2022

De Deense heavy metal band Evil is ontstaan in 1983 en bracht een jaar later de epische EP ‘Evil’s Message’ uit. In 1985 hield de band op te bestaan om vervolgens een nieuwe start te maken in 2007 dat resulteerde in het debuut album ‘Shoot the Messenger’ en wederom volgde een onderbreking in 2015. Sinds 2017 zit er weer leven in Evil en het tweede album ‘Book of Evil’ ziet op 27 mei het levenslicht via From the Vaults.

Anno 2022 is het gitarist Freddie Wolf die nog steeds de Evil kar in beweging trekt. Na de magische EP ‘Evil’s Message’, die overigens veel te laat de cult status kreeg, bleef succes uit en stopte de band. Het was gitarist Freddie Wolf (oorspronkelijk drummer) die ‘Shoot the Messenger’ volledig opnam en daarvoor alleen gastzanger Søren Nico Adamsen gebruikte en hoewel ook deze plaat zijn pareltjes kent, bleef succes uit. Voor het nieuwe album ‘Book of Evil’ heeft Freddie een volledig nieuwe line up samengesteld met zanger Martin Steene (Iron Fire, ex-Force Of Evil), drummer Henrik Molin (ex-Shadowspawn), bassist Jakob Haugaard (Iron Fire) en gitarist Nikolaj Ihlemann (ex-Nightlight).

Na een gesproken intro trapt Evil af met de tweede single ‘Divine Conspiracy’. Een degelijk heavy metal nummer, waarbij het even wennen is aan de vocalen van Martin Steene. De eerste single ‘Evil Never Dies’ is een beetje van hetzelfde laken en pak, al wordt er hier meer gespeeld met de tempo’s. De vocalen van Martin Steene zijn in de basis sterk, de hoge uithalen doen het voor mij echter niet. Met ‘Future Denied’ en zeker ‘The Raven Throne’ gaat het tempo wat omhoog en dat zorgt er voor dat de nummers net wat meer aanspreken.

Ook op het vervolg is weinig of niets aan te merken. Freddie Wolf weet samen met Nikolaj Ihlemann sterke riffs en solo’s te produceren en nummers als ‘Beyond Mind Control’ en

‘Storm Warning’ klinken lekker heavy en zijn goed te verteren. Opvallend is dat Wolf c.s. hebben besloten om het beste Evil nummer ‘Evils Message’ opnieuw op te nemen. Het tijdloze nummer uit 1984 doet het nieuwe materiaal enigszins verbleken en doet tevens verlangen naar zanger Pearl Angel. Afgesloten wordt er met het titelnummer ‘Book of Evil’, een rustig melodisch nummer waarbij zanger Martin Steene zich weet te onderscheiden.

Evil heeft met ‘Book of Evil’ een lekker heavy metal album gebracht, een album zonder echte uitschieters, maar oer degelijk. De wereld zullen ze niet veroveren, maar op de traditionele heavy festivals zal de naam zeker op de posters komen te staan.

Tracklist

01. Intro (A Terrible Thing) 00:50
02. Divine Conspiracy 03:29
03. Evil Never Dies 04:03
04. Future Denied 03:42
05. The Raven Throne 03:47
06. King of the Undead 04:07
07. Beyond Mind Control 03:59
08. Sanctuary 04:21
09. Storm Warning 03:28
10. Evils Message 07:27
11. Book of Evil 07:26

Rating: 77/100

Uitgever: From the Vaults

Website: Evil

Line up

Henrik Molin – Drums
Martin Steene – Vocals
Freddie Wolf – Guitars
Nikolaj Ihlemann – Guitars
Jakob Haugaard – Bass