Evergrey – A Heartless Portrait (The Orphean Testament) | CD

Juliette Ruygrok | 25 mei 2022

Wie na 25 jaar nog niet van Evergrey gehoord heeft, heeft zeker iets gemist. ‘A Heartless Portrait (The Orphean Testament)’ is alweer hun 13e studio album. De vijfkoppige band uit Zweden staat garant voor een stevig portie Scandinavische melancholie in combinatie met progressieve metal. ‘Escape Of The Phoenix’ (2021) benadrukte de intensiteit die Evergrey kan brengen, die overweging kwam terug in de muziek en de teksten, wat leidde tot pure poëzie. Op dit album zal de nadruk meer liggen op de muzikale aspecten, het is tijd voor technische riffs en vooral progressieve metal, het is tijd voor; ‘A Heartless Portrait’.

Het album opent in ieder geval energiek met ‘Save Us’. Het is een typische Evergrey rammer, waarbinnen melodie door inbreng van de toetsen door Rikard Zander niet mag ontbreken. De gitaarsolo past mooi en sleept je mee de verharding binnen het geheel in. De vocalen van Tom Englund zijn iets minder theatraal dan we gewend zijn, maar muzikaal wordt dat zeker goed gemaakt. De harde opening van ‘Midwinter Calls’ maakt indruk. Het geheel kent een tof ritme voor de gekozen zanglijn, waarbij een mooie overgang nog maar eens benadrukt hoe goed Tom eigenlijk is. Strak drumwerk van Jonas Ekdahl begeleidt de toetsen subliem.

‘Ominous’ duurt maar liefst 6:10 minuten. Dit geeft de band gelegenheid om muzikaal alles uit de kast te halen. Het begint met een rustige opbouw, waarbij de nadruk ligt op de vocalen en de verhalende lijn van de gitaren van Tom en Hendrik Danhage. Gewaagde effecten op de vocalen brengen de versnelling, wat een enigszins rare vibe creëert zonder iets af te doen aan het geheel. Het blijft redelijk rustig, met mooi solowerk, en daar is ook alle ruimte voor.

‘The Orphean Testament’ kent een krachtige opening op de gitaren. De vocalen van Tom komen er wat vlak in, maar gedurende het nummer ontwikkelt ook zijn rauwheid. Ook de overgangen voelen soms wat vlak, en zorgen voor het nodige tempoverlies. Het nummer lijkt hierdoor twee gezichten te hebben, waarbij de voorkeur voor de hardere kant duidelijk wint.

Het wapper met je haar momentje komt duidelijk naar voren in ‘The Great Unwashed’. Het nummer kent een lekkere rauwe vibe, wat een goede mix blijkt met de vocalen. Het refrein is iets meer glad gestreken, maar die mix wordt goed gedragen door een vleugje theatrale invloeden. De break is rustig en gaat over in een bijna psychedelische solo. Het geheel is mooi en technisch en laat horen dat Evergrey als band nog steeds de uitdaging opzoekt in muzikale ontwikkelingen.

‘Heartless’ is zo’n nummer wat echt even indruk maakt. De mooie meeslepende intro, geeft het meteen een krachtige uitstraling. Het kent een tof tempo, en rockt lekker. De nodige kracht komt voort uit de gekozen riffs. Het kent strakke overgangen, wat zorgt voor een sterke mix met veel afwisseling. De rustige break legt de nadruk op de vocalen, waarbij een krachtige uithaal van Tom de gitaarsolo inluidt. Deze is niet al te gepolijst en maakt het nummer echt af!
Stoere riffs kenmerken ‘Blindfolded’ Waar Evergrey vaak vervalt in de verhalende lijn met een hoog gehalte van thematiek, gebeurt dat hier niet. Het is rauw maar zeker ook spannend door de toevoeging van het nodige solowerk. Het resultaat is een lekker nummer met de nodige ballen.

Afgesloten wordt er met een totale contradictie op ‘Blindfolded’, ‘Wildfires’ had ook een nummer van Silent Skies (het andere project van Tom Englund) kunnen zijn. Het is de gevoelige ballad die je terugbrengt bij de Scandinavische melancholie. Maar zeker een waardige afsluiter.

Met ‘A Heartless Portrait (The Orphean Testament)’ brengt Evergrey een spannend album uit. Er ligt duidelijk meer nadruk op het muzikaal experimenteren. De laatste albums hadden allen een sterk verhalende lijn en dit bracht de band de nodige successen. Het is dan ook een gewaagde keuze om juist muzikaal meer de diversiteit van de band te benadrukken. Het heeft vlagen van de rauwheid van de eerste albums, waar ook duidelijk hoorbaar is dat de band door de jaren heen de nodige ontwikkeling heeft doorgemaakt. ‘A Heartless Portrait (The Orphean Testament)’ heeft misschien niet die grote hit, maar het is zeker geen album dat mag ontbreken in de collectie van de gemiddelde fan.

Tracklist

01. Save Us 04:45
02. Midwinter Calls 05:06
03. Ominous 06:10
04. Call Out the Dark 04:23
05. The Orphean Testament 06:30
06. Reawakening 04:15
07. The Great Unwashed 06:03
08. Heartless 05:09
09. Blindfolded 04:13
10. Wildfires 03:40

Rating: 85/100

Uitgever: Napalm Records

Website: Evergrey

Line up

Tom S Englund – Vocals, Guitars
Henrik Danhage – Guitars
Rikard Zander – Keyboards
Jonas Ekdahl – Drums
Johan Niemann – Bass